Сигнализирай!

"Facebook? Никога не съм чувал за тях" или шегите с новото име на компанията на Зарк Мукърбърг

Gospodari.com
Gospodari.com
29.10.2021 г.
17
0

„Facebook? Никога не съм чувал за тях“ – Зарк Мукърбърг, изпълнителен директор на Meta. Това е един от най-популярните meme-ове в Twitter, представящ Зукърбърг в нова визия.

Twitter-потребителят Рик Хоровиц предлага интересно тълкуване на абревиатурата Meta – Mark Evading True Accountability (Марк бяга от истинската отговорност).

Facebook променя името си на Meta (видео)

Обвиненията в злоупотреби

Голямата промяна идва в период, в който вътрешни документи от социалната мрежа разкриха, че ръководството ѝ е било наясно с вредите, които платформата нанася на младите потребители, и с разпространението на речта на омразата, но не е предприело мерки. Изпълнителният директор избра името Meta, защото компанията иска да изгради виртуална реалност, наречена Metaverse – или „метавселена“.

След като Зукърбърг беше обвинен в злоупотреби от бившата служителка Франсис Хаугън, 17 американски медии публикуваха още редица доказателства, показващи, че платформата му се намира в най-голямата си криза. Част от тях са: провалът да се регулира речта на омразата и дезинформацията, липсата на действия да се предотврати трафикът на хора през социалната мрежа, заглушаване на критики срещу управляващите в няколко страни, вредата върху психиката на младите потребители.

Съдят Марк Зукърбърг и съпругата му за сексуален тормоз и дискриминация

Отговорът на Зукърбърг

Изпълнителният директор заяви, че това били „селективно използвани изтекли документи“, за да се нарисува „една фалшива картина на компанията“.

"Facebook? Никога не съм чувал за тях" или шегите с новото име на компанията на Зарк Мукърбърг

Редица анализатори смятат, че обявяването на новото име на компанията е ход на Зукърбърг, с който да отклони общественото внимание от проблемите на социалната мрежа.

Насмешки, закчки и миймове

Сатиричното предаване The Daily Show преобрази презентацията на Зукърбърг, на която той обяви новото име, смесвайки я с кадри от щурма срещу Капитолия от 6 януари 2021 и марша на белите националисти в Шарлътсвил от 2017 г.

https://twitter.com/TheDailyShow/status/1453860614376357889

„Представете си, че си слагате очила или слушалки, у дома сте и пред вас се разкрива най-красивата гледка, която искате да видите“, казва изпълнителният директор, описвайки плановете на Meta за виртуалната реалност. Гледката във видеото обаче представлява разгневени поддръжници на Доналд Тръмп, атакуващи американския парламент. Facebook бяха обвинени, че позволиха на бившия президент да разпространи реч на омразата и заплахи през платформата им на 6 януари, въпреки че по-късно профилът на републиканеца беше блокиран.

От Twitter не пропуснаха да се пошегуват с конкурентите си. „Имаме голяма новина. Шегуваме се, все още се казваме Twitter“.

https://twitter.com/TrungTPhan/status/1453795040292048920

Баскетболистът Мета Уърлд Пийс не изглежда никак доволен от промяната на името, според авторите на meme-овете в социалните мрежи. Шампионът с „ЛА Лейкърс“ е роден с името Рон Артест, но се прекръсти през 2011 г.

Български потребител отбелязва: „Да прекръстиш компанията Facebook на Meta на датата, на която е създадена Metallica и е роден Бил Гейтс. Случайност? Всеки сам си преценя“.

Според други логото на Meta вече е доста познато в България:

https://twitter.com/hranitel_angel/status/1453797311285534722

Промяната няма да засегне визията и името на Facebook.com, но ще отдели "шапката" на услугите като самостоятелен бранд. Досега клиентите на WhatsApp и Instagram виждаха името Facebook при стартиране на приложението, като идентификатор за това, че те са част от социалната мрежа.  

Зукърбърг се изправи и пред редица обвинения след голямата новина. Демократът Александрия Окасио-Кортес от Долната камара на парламента свърза думата „мета“ с „тумор за демокрацията“. „Meta е като „ние сме рак за демокрацията, метастазиращ в глобална пропагандна машина за подсилване на авторитарните режими и разрушаване на обществото… за пари“.

"Facebook? Никога не съм чувал за тях" или шегите с новото име на компанията на Зарк Мукърбърг

Източник: Булевард България

Видео: Twitter

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.