Сигнализирай!

„Прозрачност без граници”: ЦИК обезсмисля машинния вот

Gospodari.com
Gospodari.com
03.11.2021 г.
16
0

Асоциалцията „Прозрачност без граници” се обяви срещу решението на ЦИК да се броят ръчно разписките от машинното гласуване във всички секции, пише "Сега". Непрсвителствената организация редовно следи за коректното провеждане на изборите.

ЦИК обезсмисля машинния вот, твърди неправителствена организация

„Това решение е неадекватно и създава редица рискове за изборния процес, които могат да компрометират допълнително изборните резултати”, посочват още те.

Според „Прозрачност без граници” решението „въвежда втора, дублираща технология за отчитане на изборните резултати, която обезсмисля машинното гласуване и неговите основни позитиви”.

ЦИК: Гласуването на предстоящите избори ще е без зелен сертификат (видео)

И констатират, че сега България ще се окаже единствената страна в света, в която избирателите гласуват електронно с машини, но секционните комисии (СИК) броят ръчно хартиени разписки. Като само през последните 3 години държавата е похарчила над 76 млн. лв. за устройствата.

От асоциацията са категорични, че с решението комисарите неправомерно дописват Изборния кодекс.

Машинен вот

А това е нещо, което не е позволено на административните органи като ЦИК – те могат единствено да действат в рамките на закона, без да го дописват. Още повече, че кодексът е предвидил ясно случаите, в които е задължително да бъдат преброени разписките.

Това се прави, когато машината е блокирала и не е сигурно дали преносимата памет може да възстанови резултата от гласуването до този момент.

Задължително е данните от преброяването на разписките да бъдат описани в отделен протокол. Той трябва да бъде прикрепен към официалния протокол на секционните комисии.

От ЦИК така и не обясниха защо при работещи устройства ще се прилага същият подход, недоумяват от „Прозрачност без граници”.

ЦИК обезсмисля машинния вот, твърди неправителствена организация

В четвъртък от 10 часа се очаква Върховният административен съд (ВАС) да обяви решението си по казуса с разписките. Това стана ясно след днешното му заседание по случая.

Жалби до съда подадоха ИБГНИ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и отделни кандидат-депутати с искане за отмяната на решението.

От ЦИК се защитиха с писмено становище, тъй като не успяха да излъчат представител, който да застане пред съда.

ЦИК обезсмисля машинния вот, твърди неправителствена организация

Източник: в. "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.