Сигнализирай!

МОН предлага присъствено обучение при 50% ученици със сертификат

Gospodari.com
Gospodari.com
23.11.2021 г.
15
0

Просветното министерство предлага, ако 50% от учениците в един клас имат зелен сертификат, те да се върнат в училище без тестване, пише в. Сега.

А останалите, които не са ваксинирани, преболедували или нямат антитела, да продължат да учат дистанционно.

Над 62% от малките ученици вече са в клас

МОН предлага присъствено обучение при 50% ученици със сертификат

Мярката е заложена в актуализираните от МОН Насоки за обучение в извънредна епидемична обстановка, които са изпратени за съгласуване и подпис от здравното министерство. 

По последни данни имаме 6.5% ваксинирани деца и 4% преболедували ученици.

Условието половината ученици в паралелка да са с подобен сертификат обаче вероятно ще бъде пречка за доста от класовете.

Частните училища

Друга чакана новост в Насоките касае частните училища - предстои те също да получат разрешение да върнат в клас учениците от 5 клас нагоре, ако осигурят тестове за тях от бюджетите си. 

От МОН още миналата седмица анонсираха промени в Насоките - чрез промени в съответната обща заповед на МЗ и МОН от 8 ноември.

Идеята обаче се натъкна на отпор от страна на повечето държавни училища, синдикатите и Омбудсмана.

Според тях подобна мярка би създала реална опасност от дискриминация и от накърняване правото на достъп до ефективно образование на голяма част от българските ученици.

Министърът на образованието Николай Денков в петък призна, че се отказва от нея по три причини - поради това, че при централизираните търгове тестовете струват в пъти по-евтино, заради това, че ще се появи скрит имуществен ценз в училищата и че срещу мярката има сериозно възражение от социалните партньори.

Той обаче даде да се разбере, че опцията ще се въведе за частните училища. "Те са с друг режим на финансиране от държавните и общинските.

МОН осигурява пари за тестове за учениците от 1. до 12. клас до края на годината

Правилата, по които се финансират дейностите при тях, са различни, т.е. има си естествена разлика, заложена още в закона", посочи той.

Акад. Денков уточни, че все още няма такава заповед и частните училища не бива да отварят врати.

Във фейсбук обаче се появиха коментари, че някои частни училища са възстановили присъствените уроци за по-големите си ученици, докато други не могат да го направят.

От училището отговориха на запитване на "Сега", че действително са работили една седмица, но по правилата - според заповедта на здравния министър от 3 ноември, която дава възможност за възстановяване на присъственото обучение за учениците при два пъти тестване.

МОН предлага присъствено обучение при 50% ученици със сертификат

Източник: в. Сега

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.