Сигнализирай!

Петков: В спешен порядък ще обсъдим предложението на КЕВР за покачване на цените (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
14.12.2021 г.
16
0

Петков: В спешен порядък ще обсъдим предложението на КЕВР за покачване на цените, предава bTV.

"В най-спешен порядък ще обсъдим предложението за покачването на цените на тока, водата и газа от КЕВР. Дали сме си 24 часа да направим анализ какво е тяхното предложение, защо точно сега се случи и да вземем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение на цената".

КЕВР предложи с колко да поскъпнат тока и парното от 1 януари 2022 година

Това каза премиерът Кирил Петков след първото заседание на Министерския съвет.

По думите му трябва да се направи бърз анализ на реалните разходи в енергийната система, преди да се разпределят пари.

Петков: В спешен порядък ще обсъдим предложението на КЕВР за покачване на цените

"Държавата е само един преразпределител на средства. От тази гледна точка бизнесът ни е основен приоритет, но по-важното от директната субсидия е да видим дали можем наистина да намалим от части цената на тока през по-добър контрол на разходната част в системата", поясни премиерът.

Обещанието за задължителен зелен сертификат

Друг фокус по време на първото заседание на министрите е бил върху зеления сертификат, администрацията и ваксинацията. До четвъртък ще се направи правен анализ как да бъде въведена подобна мярка.

Кирил Петков: От днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация (видео)

"Първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет, а след това ще се разгледа как този пример да се разпространи в цялата държавна администрация. Въпросът е да го направим максимално ефективно в рамките на закона", уточни Петков.

Всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да бъде под абсолютно същия аршин, както и бизнесът. Това разграничаване трябва да изчезне в най-бърз порядък", допълни той.

Все пак хората, които имат да свършат своя работа в държавната администрация и не са ваксинирани, ще имат достъп.

"Хората, които работят в държавната администрация обаче трябва да станат пример, че са солидарни и с бизнеса, но най-вече да качим нивото на ваксинация в България. Това не може да продължава по този начин, в момента сме след Таджикистан и Пакистан. Средното ниво на ваксинация в ЕС е 70%. Не виждам причина защо ние да не се стремим към това средно ниво", заяви Кирил Петков.

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС

Относно преговорите за членство на Северна Македония

По отношение на Северна Македония той вече е разговарял със Зоран Заев, който го е поздравил за поста. Двамата са обсъдили идеята за работните групи, които ще бъдат структурирани в най-кратък срок.

"Надявам се, че началото на януари ще имаме ясен план кои са работните групи, включително те да включват култура, инфраструктура и икономика като допълнение на тази за историята. Ще се направи план за действие още през ранния януари тези работни групи да имат реални резултати", поясни Кирил Петков.

Петков: В спешен порядък ще обсъдим предложението на КЕВР за покачване на цените

Източник и видео: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.