Сигнализирай!

7 години по-късно: КТБ си върна 25% от откраднатото

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2022 г.
28
0

Управляващите смятат да ревизират продължаващата вече 7 години несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Като се готви външен одит на процеса. Това заявиха председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански (ИТН) и депутатът от ДБ Мартин Димитров пред Mediapool.

Те потвърдиха, че работят по ангажимента, който е записан в четиристранното коалиционно споразумение и трябва да бъде изпълнен до края на 2022 г. Все още не е ясно коя институция ще извърши проверката.

"Кражбата на века"

В същото време от Сметната палата съобщиха, че вече са започнали одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава синдиците, отговорни за несъстоятелността.

Очакванията са именно проверката на държавните одитори да отговори на трудния въпрос дали през последните 7 години бившите квестори и синдиците на банката са направили достатъчно, за да възстановят максимално голяма част от "кражбата на века", осъществена с източването на бившата четвърта по големина банка в България.

Отложиха заседанията по делото “КТБ”, нарушават противоепидемичните мерки в страната

7 години по-късно: КТБ си върна 25% от откраднатото
Булфото

Неясен остава и въпросът дали освен ревизия ще има и персонални промени сред хората, които носят отговорност за несъстоятелността. Това зависи както от правителството, така и от очакваното бъдещо ново ръководство на Българската народна банка.

Синдиците са възстановили 1.4 млрд. лв

КТБ изпадна в неплатежоспособност и бе затворена на 20 юни 2014 г., преди повече от 7 години. По преценка на тогавашното ръководство на БНБ обаче банката бе държана в ненужна агония в продължение на още 4-5 месеца. Като лицензът ѝ бе отнет едва на 6 ноември 2014 г. За този период тя бе допълнително разграбена. В несъстоятелност финансовата институция бе обявена на 22 април 2015 г.

Общата кражба от КТБ надхвърля 5 млрд. лв.

На този фон възстановените от синдиците (първо Лазар Илиев и Росен Ангелчев, а от края на 2015 г. - Ангел Донов и Кристи Маринова, б. р.) средства към 1 декември 2021 г. са общо 1.4 млрд. лв. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Асен Василев на въпрос на депутата от ДБ Мартин Димитров.

Така, равносметката за 7 години несъстоятелност е около 25% възстановени средства. От тази сума на кредиторите (основно на Фонда за гарантиране на влоговете в банките) са разплатени близо 1.3 млрд. лв. чрез четири сметки за разпределение, а 164 млн. лв. са налични в масата на несъстоятелността към 1 декември 2021 г., пише още в отговора.

Освен създадения от държавата фонд за гарантиране на влоговете (който си върна около 920 млн. лв.) по една четвърт от парите си, държани в някогашната банка, получиха обратно и останалите ѝ кредитори с влогове над гарантирания размер (197 000 лв.).

7 години след "кражбата на века": КТБ си върна 25% от откраднатото

Източник: Mediapool

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.