Сигнализирай!

Баневи съдят Гешев и заместниците му за 60 000 лева заради "морални щети"

Gospodari.com
Gospodari.com
26.01.2022 г.
21
0

Евгения и Николай Баневи внесоха съдебен иск срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници за морални щети. Те претендират за обезщетение от общо 60 000 лв. (по 30 000 лв. на всеки) заради писмо до ръководители на международни институции и чуждестранни посланици.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профeсионални и морални качества", казва Екимджиев, цитиран от "Сега".

Адв. Екимджиев. Снимка: личен архив
Баневи осъдиха България в Страсбург заради изказване на главния прокурор

В началото на октомври 2021 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по жалба на Николай и Евгения Баневи. ЕСПЧ прие, че при задържането им е нарушено правото на свобода и сигурност. А заради коментари на тогавашния шеф на специализираната прокуратурата и понастоящем главен прокурор Иван Гешев е нарушена презумпцията за невиновност.

Баневи осъдиха България в Европейския съд за близо 20 хиляди евро заради изказване на Гешев

В декларацията на обвинението се твърди още, че Баневи са "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Баневи съдят Гешев и заместниците му за 60 000 лева заради "морални щети"

Според Николай и Евгения Баневи изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи" са позорящи. А определението "отговорни" за престъпления се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева за незаконно задържане

В исковата молба е отбелязано, че прокуратурата у нас може безнаказано и безконтролно може да обвини всекиго във всичко, за да може публично да го демонизира, а те за пореден път са обект на прокурорски тормоз.

Баневи съдят Гешев и заместниците му за 60 000 лева заради "морални щети"

Източник: Капитал, "Сега"

Снимки: Архив БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.