Сигнализирай!

"Клубът на богатите" официално покани България на разговори за членство

Gospodari.com
Gospodari.com
26.01.2022 г.
17
0

"Клубът на богатите" официално покани България на разговори за членство.

Официалната покана за преговори за членство в авторитетната "Организация за икономическо сътрудничество и развитие" вече е факт. Новината съобщи в профила си във Facebook икономистът Атанас Пеканов.

https://www.facebook.com/atanas.pekanov/posts/10158104089541296

За пръв път България официално изяви желание за членство в международната организация през 2007 г., а добър сигнал бе получен по време на годишната среща на Съвета на ОИСР в Париж през есента на 2021 г., припомня Mediapool.

В момента в организацията членуват 38 държави, които са предимно страни с високи доходи, много висок индекс на човешко развитие и се считат за развити държави.

България през 2021: не особено богата, но вече с проблемите на богатите страни

Разговорите за присъединяване ще стартират с 6-те кандидат-членки - Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния. ОИСР изтъква, че кандидатурите им са внимателно проучени и е оценен техният напредък в последните години.

"Клубът на богатите" официално покани България на разговори за членство
Матиас Корман. Снимка: DPA/Picture Alliance

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман коментира, че държавите-кандидатки могат да ползват процеса за извършването на допълнителни реформи за доброто на техните народи.

Няма краен срок за завършване на преговорния процес, пише още Mediapool. Резултатът и графикът за това ще зависят от съответната държава и нейната способност да отговори на стандартите на ОИСР.

След като техническите комитети направят прегледите си, крайното решение за приемане на страната в ОИСР трябва да бъде взето с единодушие на всички държави членки в Съвета на ОИСР.

"Клубът на богатите" официално покани България на разговори за членство

Източник и снимка: FB/Atanas Pekanov, Mediapool

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.