Сигнализирай!

НАП изненадващо включи Делян Пеевски в "Барселонагейт"

Gospodari.com
Gospodari.com
28.01.2022 г.
39
0

Депутатът от ДПС Делян Пеевски изненадващо се оказа свързан с проверките на данъчните по "Барселонагейт". Това става ясно от отговори на НАП до гражданско сдружение БОЕЦ, пише "Сега".

Организацията получава две писма след запитването си към приходната агенция. Едното е подписано от шефа на агенцията Румен Спецов, а другото от зам.-изпълнителния директор Георги Димов.

Пеевски с язвителен отговор на въпрос ще му спрат ли депутатската заплата заради Магнитски
Булфото

В първия отговор се дава информация единствено за скандала с къщата в Барселона, която се свързва с бившия премиер Бойко Борисов. Във втория отговор се съобщава и за възложена ревизия на Пеевски, която е приключила на 27 ноември 2021 г. От БОЕЦ твърдят, че депутатът от ДПС не е бил включен в сигнала им за къщата в Барселона. Той изобщо не е бил замесван досега в казуса. Затова действията на данъчните в тази посока са изненада.

Текат няколко ревизии

Във връзка с "Барселонагейт" приходната агенция съобщава, че към момента текат няколко ревизии. Единият от проверяваните е Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава. Като се установява дали той има задължения за периода 01.01.2015 г. – 31.12.2020 г. От писмото, подписано от Румен Спецов, става ясно, че с оглед изясняване статута на Георги Йовчев и извършените от него разходи и придобивания на имущество и доходи на територията на Испания на 08.11.2021 г. е образувана административна процедура за обмен на информация между компетентните органи на България и Испания. Поради тази причина производството е спряно. Към настоящия момент отговор по направеното запитване не е получен.

Възложена е ревизия и на собственика на фирмата "Спортни имоти Приморско" Йордан Христов, който сключи брак с мис "Бикини". Проверката спрямо него касае единствено 2020 г. и все още не е приключила. Приключила е обаче ревизията на дружеството му, която установила, че "Спортни имоти Приморско" има допълнителни задължения, които не попадат в обхвана на Наказателния кодекс.

Сред ревизираните от НАП са и бизнесменът Александър Чаушев. Той се афишира като собственик на къщата в Барселона. А също ѝ близкият до Борисов - Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, както и бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Техните ревизии не са приключили към настоящия момент, пише в писмото на НАП.

Данъчните провериха Пеевски само за 2020 година и нищо нередно не откриха

На този фон прави впечатление, че само ревизията на Пеевски е приключила светкавично - за месец и половина. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, че депутатът не дължи нищо.

Как започнаха разкритията ?

НАП подхвана скандала "Барселонагейт" на 27 февруари 2020 г. Тогава гражданско сдружение БОЕЦ публикува документи, от които става ясно, че бащата на манекенката Борислава Йовчева е вложил 1 750 000 лв. като капитал в испанската фирма Emma BGS SL, чието седалище е именно луксозната къща в Барселона и се разследва от испанските власти за пране на пари.

Приходната агенция изненадващо включи Пеевски в "Барселонагейт"

Същото дружество имаше и луксозен магазин за дрехи на една от централните улици на каталунския град. Бутикът беше моментално опразнен и затворен след публикациите на испанския вестник "Ел Периодико", че покрай разследването изскача и името на българския премиер.

Самият Бойко Борисов отрича всякаква връзка със скандала.

Приходната агенция изненадващо включи Пеевски в "Барселонагейт"

Източник: "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.