Сигнализирай!

Испания изпраща 130 войници и 4 самолета за охрана на въздушното ни пространство

Gospodari.com
Gospodari.com
09.02.2022 г.
21
0

Испания изпраща 130 войници и 4 самолета за охрана на въздушното ни пространство.

Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 март 2022 г., предаде OFFNews, цитирайки Министерството на отбраната.

Янев: Случващото се около Украйна се отразява негативно на националната ни сигурност

Първите испански изтребители Eurofighter EF-2000 Typhoon II се очаква да кацнат в авиобаза "Граф Игнатиево" до края на седмицата.

Това стана възможно, след като Министерският съвет взе решение на 24 януари 2022 г.

"При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing), българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS)", уточниха от МО. 

Испания изпраща 130 войници и 4 самолета за охрана на въздушното ни пространство
Стопкадър: Airbus Defence and Space
Какви задачи ще изпълняват военните?

Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.

Българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Русия е на 70% готова за пълномащабна инвазия, в Украйна протестираха срещу руската агресия

"Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса", припомнят от МО.

Според прессъобщението им, "участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса".

Решението за съвместната мисия Air Policing е базирано на договорености на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Една от тях е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

До тази година българските Военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ и през 2017 г. - със сили и средства от ВВС на Република Италия. 

Испания изпраща 130 войници и 4 самолета за охрана на въздушното ни пространство

Източник: OFFNews

Източник: Airbus Defence and Space

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.