Сигнализирай!

Кирил Петков обяви на коя дата ще отпадне зеленият сертификат (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.02.2022 г.
33
0

Кирил Петков обяви на коя дата ще отпадне зеленият сертификат.

Това ще стане на 20 март.

Премиерът подчерта, че според прогнозите и анализите до споменатата дата Covid картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. 

Снимка: БулФото

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова обяви влизането в сила на три-стъпков план за постепенно отпадане на мерките срещу Covid-19.

Във Великобритания заразените с Covid-19 ще ходят свободно на работа

Първата стъпка дава възможност на обектите с обществено предназначение сами да решават дали да спазват изискването за зелен сертификат за посетители. То остава задължително за персонала на тези места. Присъствието на до 12 деца в езикови курсове също се разрешава при спазване на дистанция от 1,5 м.

Снимка: БулФото

Втората стъпка предвижда от 5 март задължително отпадане на изискването за зелен сертификат при посещения на обществени места. То остава отново за персонала на местата. Провеждането на занятия на деца без каквито и да е ограничения при спазване на дистанция.

Третата стъпка предвижда отпадане на изискването за зелен сертификат за посетители и служители на обекти с обществено предназначение. Всички ученици и студенти преминават в присъствена форма на обучение. Провеждането на групови занимания на ученици става само при спазване на изискването за дистанция и редовно проветряване.

Изискването за носене на маски

Главният здравен инспектор коментира още, че носенето на маски на закрито, включително в градския транспорт, вероятно ще остане в сила. Валстите ще обсъждат допълнително и казуса с тестването на учениците. То може да отпадне, едва когато е сигурно, че броят на заболелите деца и учители е сериозно намален, обясни доцентът.

Снимка: БулФото

Всички тези стъпки се предвиждат при наличието на възходящ ход на развитието на пандемията, т.е. спад на заболеваемостта. При извънредни ситуации, здравните власти имат готовност да реагират със съответните мерки.

Кирил Петков обяви на коя дата ще отпадне зеленият сертификат.

Видео: NOVA

Снимки: БулФото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.