Сигнализирай!

Руският посланик се извини на Кирил Петков и обяви, че няма война, а военна операция (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
07.03.2022 г.
49
0

Руският посланик се извини на Кирил Петков и обяви, че няма война, а военна операция, пише Дневник.

Руският посланик Елеонора Митрофанова се извини на премиера Кирил Петков. Това стана, след като Министерството на външните работи протестира срещу публикация на посолството във "Фейсбук". В нея дипломатическата мисия използва израза "евроатлантически подлоги", описвайки спирането на руски сайтове в България.

В съобщение на пресслужбата на Министерския съвет, разпространено до медиите, се съобщава, че Петков и Митрофанова са се срещнали по покана на българския министър-председател. По време на разговора между двамата премиерът призова руския посланик "да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване". Той е изискал от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.

В началото на седмицата посолството разпространи позицията си във "Фейсбук", като в българския превод думата "прихвостень" е преведена като "подлоги". Според речниците думата съответства на "лакей", "блюдолизец", "подлизурко", "оръдие". Няколко дни по-късно публикацията беше коригирана, като на мястото на българския превод беше публикувано следното съобщение: "В момента българския превод на публикацията е подложен на филоложко-философска експертиза." Всичко това доведе до искането на "Демократична България" тя да бъде отзована заедно с двамата руски дипломати, които бяха уличени в шпионаж.

От съобщението на правителствената пресслужба се разбира още, че Петков е изказал възмущение, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март руското посолство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България.

"Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна". Това подчертава Петков.

Той настоя посолството на Русия да не се намесва във вътрешната политика на България. Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък.

Руският посланик се извини на Кирил Петков и обяви, че няма война, а военна операция

Скандал в ефира на NOVA, Андрей Райчев напусна студиото (видео)

Не война, а военна операция

След срещата между двамата, която продължи повече от час, Митрофанова каза пред Би Ти Ви, че случващото се в Украйна не е война, а военна операция, "свързана с освобождаването на Донецка и Луганска области, които 8 години се намираха под игото на Украйна и издевателствата на украинския режим". Подобно мнение изрази и Стефан Янев, заради което беше сменен като министър на отбраната. Посланикът добави, че през тези осем години преговорите между двете страни така и не са довели до някакъв резултат.

Митрофанова посочи, че до мир може да се стигне, когато "изцяло бъдат освободени Донецка и Луганска области или когато тези нацистки движения бъдат разформировани". Според нея украинският президент Володимир Зеленски няма да може да осигури мир за своята страна.

Видео: bTV

Руският посланик се извини на Кирил Петков и обяви, че няма война, а военна операция

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.