Сигнализирай!

МВР откри данни за престъпление след проверка на високата цена на тока

Gospodari.com
Gospodari.com
23.03.2022 г.
20
0

Главна дирекция „Национална полиция” предаде на прокуратурата материалите от проверката за цената на електроенергията. Налице са данни за престъпление, съобщиха от МВР.

Проверката започна през 2021 г. след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията, предлагана от платформата за търговия на Българската независима енергийна борса в сегмента "Ден напред", информира NOVA.

Десетки собственици на къщи плащат промишлен ток от години (РЕПОРТАЖ)

Обект на проверката бе периодът между юни и август 2021 година, когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh.

Студенти получиха сметка за ток от 460 лева за стая в общежитие (видео)

ГДНП е искала информация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), „ТЕЦ Марица изток 2“ и Българската независима енергийна борса (БНЕБ). 

КЕВР: Няма да има шоково поскъпване на тока нито от 1 април, нито от 1 юли (видео)

Създадена бе и работна група между експерти от ГДНП и КЕВР, която извърши проверка и направи анализ на предоставените документи.

МВР откри данни за престъпление след проверка на високата цена на тока

Изяснено е, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара „Ден напред". 

Мораториумът върху цените на тока и парното приключва на 31 март (видео)

За периода от 15.07.2021 г. до 3.08.2021 г. са работили само две генериращи мощности на „ТЕЦ Марица изток 2". След 4.08.2021 г. постепенно са включени и останалите генериращи мощности. Това е довело до двойно увеличение на произведената и включена в електроенергийната система електроенергия. Цената бележи рязък спад в края на периода – от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на „ТЕЦ Марица изток 2".

Да те бие Тик Токът: вижте на какво е готов този инфлуенсър (видео)

От МВР уточняват, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени. 

Работата по случая продължава, пишат от вътрешното министерство.

МВР откри данни за престъпление след проверка на високата цена на тока

Изочник: NOVA
Снимки: Unsplash

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.