Сигнализирай!

Портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол постави рекорд за продажба на търг

Gospodari.com
Gospodari.com
10.05.2022 г.
86
0

Емблематичният поп арт портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол беше продаден в Christie's в понеделник за приблизително 195 милиона долара. Портретът от 1964 г. - две години след смъртта на Мерилин - често е определян като Мона Лиза на XX век. Това е абсолютен рекорд за продажба на търг на съвременна картина, пише Булевард България.

И въпреки че „Shot Sage Blue Marilyn“ стигна до цена от 195 040 000 долара, сумата е значително по-малка от очакваното от мнозина. Това показва, че апетитът към изкуството от висок клас не е безкраен. Самата аукционна къща очакваше цена от поне 200 милиона долара.

Редки снимки на Мерилин Монро, когато все още не е била известна (ВИДЕО)

„Shot Sage Blue Marilyn“ не е най-важното произведение на Уорхол.

Не е дори най-важният портрет на Мерилин. Специалистите смятат, че по-ранните портрети на Монро от Уорхол, като „Златната Мерилин“ в MoMA или „Диптихът на Мерилин“ в Tate имат по-голямо художествено и историческо значение. Всичките варианти на лицето на актрисата художникът базира на промоционална фотография на Монро от 1953 г., когато излиза филмът "Ниагара".

Открадната от нацистите картина на Ван Гог е оценена на 30 милиона долара

Серията от пет 40-инчови квадратни портрета, които Уорхол прави на актрисата през 1964 г., обаче отдавна е еталон за арт пазара. Това е отчасти, защото всички те все още са в частни ръце. Другата причина е силата на изображението, постигнато чрез техниката на ситопечата.

Отегчен охранител в галерия е нарисувал очи на картина за 1 милион долара (снимки)

„Толкова е свеж и чист“, казва биографът на Уорхол и сътрудник на New York Times Блейк Гопник пред Axios. „Колекционерите всъщност не купуват, защото нещо е важно, те купуват най-вече, защото това изкуство е великолепен бонбон за очите“, казва той, добавяйки, че друго нещо, което колекционерите харесват, е притежанието на една от най-скъпите картини в света.

Мария Игнатова като Мерилин Монро поздравява президента Радев за рождения му ден

Предишният аукционен рекорд за американска картина беше за "Череп" на Жан-Мишел Баския, продадена за 110,5 милиона долара.

Рекордът за модерна картина се държеше от Пабло Пикасо и творбата му "Жените на Алжир" (последната ѝ версия "О"). Тя постигна цена от 179 милиона долара през 2015 г.

Най-скъпо продаденото произведение на Анди Уорхол струва 240 милиона долара, платени от Кен Грифин, собственик на Citadel LLC, мултинационален хедж фонд. Грифин придобива оранжевата версия портрета на Мерилин през 2017 г. за близо четвърт милиард долара след частна сделка.

Мъж продава “прокълната” картина, за която твърди, че е съсипала живота му

Спорната* картина на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", продадена за 450 милиона долара през 2017 г., държи абсолютния рекорд за цена, платена за картина, създавана някога.

И все пак пазарните тревоги очевидно могат да заразят всичко - дори желанието на милиардерите за трофейни активи.

Банкси продаде нарязаната си на шредер картина за рекордната цена от $25 милиона

*И до днес продължават споровете между експерти дали картината наистина е дело на Леонардо да Винчи. Водещи теории са, че е на някой от учениците му или че само е започната от Да Винчи, а друг художник я е завършил години по-късно.

Портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол постави рекорд за продажба на търг

Източник: Булевард България
Видео и изображения: YouTube/Fox 5 New York

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.