Сигнализирай!

Исторически ход: Финландия ще поиска членство в НАТО

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2022 г.
17
0

Финландия ще сложи край на десетилетната си политика на военен неутралитет, като официално подаде искане за членство в НАТО. 

Очаква се Швеция да последва решението на съседната страна и да започне паралелен процес по присъединяване към отбранителния съюз, пише Булевард България

iStock

На 12 май президентът на Финландия Саули Ниинисто ще изнесе реч, в която ще обяви позицията си относно решението на Хелзинки да смени курса си по посока НАТО. Премиерът Сана Марин също ще подкрепи началото на процеса по кандидатстване в алианса. 

Какво ще стане, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО?

В сряда той посрещна премиера на Великобритания Борис Джонсън, който публично заяви готовността на страната да предостави гаранции за сигурността на Финландия и Швеция по време на процеса по кандидатстване в Северноатлантическия пакт. 

Henrietta Hassinen / Yle

Финландия споделя около 1340 км граница с Русия, а Москва вече заплаши съседната страна, че евентуалното кандидатстване в НАТО няма да остане без "последствия". 

В навечерието на историческото решение Саули Ниинисто отправи ясен сигнал към Русия: "Присъединяването ни към НАТО не е действие против когото и да е. Това не е игра с нулев резултат". 

Ето с какво помагат на Украйна държавите от НАТО

Ако Финландия действително стане член на НАТО, казва още финландският президент, отговорът към Русия би бил:

"Вие го причинихте. Погледнете се в огледалото"

"Финландия вече е в статут на усилено партньорство с НАТО. Няма никакво съмнение, че Финландия е част от Запада", казва още президентът на страната. 

iStock

Финландия и Швеция няма да могат да се възползват от клаузата за задължителна колективна отбрана по чл. 5 от договора за НАТО, докато присъединяването им не бъде одобрено от всички държави членки. 

Исторически ход: Финландия ще поиска членство в НАТО

Източник: Булевард България

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.