Сигнализирай!

"Летящият Кремъл" - самолетът на Путин, предназначен за ядрена атака (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2022 г.
90
0

Наричат го "летящия Кремъл" или "самолета на Съдния ден" - заради предназначението му да предпази руския президент и от най-лошите заплахи, включително и ядрена атака.

Заплашителният самолет Илюшин Ил-80 трябваше да бъде показан в Москва за първи път от близо десетилетие по време на военния парад за Деня на победата в понеделник и да изпрати съобщение към Запада, но това така и не се случи, пише Булевард България.

Picture Alliance

Самолетът беше видян да лети над руската столица само дни преди парада, а демонстрацията беше очаквана с oгромно нетърпение. 

Въздушният флот обаче така и не се появи на тържественото шествие за 9 май

Причината, според руските власти, са неподходящите метеоролични условия. "Летящият Кремъл" трябваше да бъде придружен от два бойни самолета МиГ-29, както и от бомбардировачите Ту-96 "Мечка" и Ту-160 "Бял лебед" - и двата могат да носят ядрени бойни глави.

Transport-photo.com
Връх във военното инженерство

Самолетът се смята за върха на военното инженерство от времето на съветската ера. Той е модифицирана версия на пътническия самолет Ил-86, като е създаден специално, за да предпази руския главнокомандващ при възможно най-лошия сценарий.

Alamy

Въпреки големите си размери, "летящият Кремъл" не разполага с никакви прозорци, освен в пилотската кабина, за да осигури максимална защита при екстремни атмосферни и метеоролични условия или ядрен взрив. Самолетът разполага и със специално комуникационно оборудване, поставено в купол на фюзелажа му, което предпазва от електромагнитни импулсни атаки. Машината  може и да се зарежда с гориво по време на полет, което й позволява да остане във въздуха за дълги периоди от време. Така президентът може да управлява страната дори и в случай на ядрена война.

Опасения в международната общност

Появата на "Летящия Кремъл" на репециите за парада, макар и за кратко, предизвика опасения в международната общност, което е показателно за нарастващото напрежение между Русия и Запада след нахлуването на Москва в Украйна. Докато войната на украинска територия се разраства, има опасения, че Путин използва самолета като предупреждение към НАТО и неговите съюзници. През април държавният глава осъди западните доставките на оръжие за Киев и заплаши да започне "светкатично бърз" отговор срещу всяка нация, която се намеси във войната. 

Русия заплаши да унищожава транспортните средства на НАТО с оръжие за Украйна

Висшият началник на американското разузнаване Аврил Хейнс предупреди, че руският президент може да се обърне към ядрените оръжия, ако види поражението в Украйна като критична заплаха за режима в Москва.

Денят на победата има особено значение в Русия, тъй като тогава се чества победата на СССР над нацистка Германия във Втората световна война. През последните години Кремъл все по-често използва годишнината, за да демонстрира своята военна сила - макар част от въоръжението да не стигало по-далеч от демонстративното шествие на Червения площад. 

Кремъл не е показвал въздушния си флот от Деня на победата през 2010 г. Миналата година стана ясно, че Москва разработва два нови "самолета на Страшния съд", които да превозват висшите военни и политически лидери на страната в случай на ядрена атака. По непотвърдена информация първият от новите самолети се строи, но не се очаква скоро да бъде готов за употреба.

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война

По-рано президентът Путин говори пред депутати в Санкт Петербург и каза, че руските военни не биха се поколебали да използват най-новите оръжия - "такива, с които никой не може да се хвали. И ние няма да се хвалим - ще ги използваме, ако потрябва" макар да не стана ясно за какви точно оръжия говореше.

Русия не е единствената страна, която притежава подобен въздушен команден център
U.S. Air Force/ Staff Sgt. Jacob Skovo

Смята се, че военновъздушният флот на Съединените щати разполага с четири "самолета на Страшния съд", известни като E-4B "Нощна стража". Те предлагат подобни възможности на американските лидери за насочване на сили или тактически ядрен отговор в случай на въздушна атака. Е4-Б е друг тип самолет от Студената война, пуснат в експлоатазия за първи път през 70-те години.

"Летящият Кремъл" - самолетът на Путин, предназначен за ядрена атака

Източник: Булевард България

Видео: Novaya Gazeta

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.