Сигнализирай!

Никита Михалков поиска да се раздават евразийски "Оскари"

Gospodari.com
Gospodari.com
27.05.2022 г.
20
0

Режисьорът и председател на руския Съюз на кинематографистите Никита Михалков каза, че е времe за нова Евразийска филмова академия, която да раздава награди. Подобно на американските "Оскари". Това беше част от негова реч на Евразийския икономически форум в столицата на Киргизстан - Бишкек, пише govoritmoskva.ru.

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?

Михалков е привърженик на Путин и сегашната политика на Москва. Форумът събира страни, които също подкрепят Русия, като Беларус, Киргизстан и Казахстан.

"Главната статуетка ще бъда диамантена пеперуда. Но това трябва да бъде фестивал, за да е ясно, ще кажа – това ще бъде „Евразийски Оскар". В него ще участват филми, които ще съответстват на тези идеи, които формулираме заедно. Там няма да попаднат филми, които разрушават човешката същност“, заяви Михалков.

Режисьорът обясни, че би следвало да има и "съответстваща премия". Той уточни, че наградният фонд трябва да бъде между 3 и 5 милиона долара.

Всеки, който "съответства на идеологическите принципи", може да участва в евразийски "Оскари", не само страни от ЕАИС.

Навални получи кинонаграда за филма “Дворец за Путин” и отново предизвика буря в Русия

Михалков подчерта, че бъдещата евразийска филмова награда ще бъде учредена след консултации между държавните глави на всички страни членки.

Режисьорът Антон Мегердичев също подкрепи идеята.

"Ако това ще работи, съм "за". Да бъде престижна (наградата), да бъде такава, че реално да влияе на кариерата на тези, които ще я получат".

Никита Михалков и ракията

"Те (лауреатите на наградата) трябва в крайна сметка да са първите новини на Яндекс", каза още Мегердичев, визирайки най-популярната руска търсачка - аналог на Google.

Никита Михалков поиска да се раздават евразийски "Оскари"

Източник: Клуб "Z"
Снимки: Wikipedia, iStock

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.