Сигнализирай!

Бивши журналисти от БНТ поискаха Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за директор

Gospodari.com
Gospodari.com
30.05.2022 г.
41
0

Журналисти, водещи и продуценти, които са работили в БНТ, поискаха от СЕМ да не допусне до изслушване настоящия генерален директор на телевизията Емил Кошлуков, който иска да получи втори мандат. Причината е, че по време на тригодишното му управление "той е уронил престижа на обществената телевизия, показвал е, че е политически зависим, и е злоупотребил с власт".

Кошлуков пак ще се кандидатира за шеф на БНТ

Писмото е подписано от групата "Да върнем БНТ на обществото". В нея влизат уволнени по време на мандата на Кошлуков журналисти и продуценти. Сред тях са Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и др.

Към писмото има написани и 13 критерии, на които трябва да отговаря новият генерален директор.

Мандатът на Кошлуков изтича в началото на юли, а в началото на юли ще се вземе решение за новия директор.

Има общо 8 кандидати и членовете на СЕМ трябва да ги разгледат до 15 юни. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор.

Минеков заплаши с уволнение Кошлуков заради брифинга на ГЕРБ, прекъснал програмата на БНТ

Подписалите писмото са направили ревизия на управлението на Кошлуков. Те изтъкнаха поредицата от протести с искане за оставката му, критични доклади от европейски институции, наказания, наложени от СЕМ. Според тях с управлението си Кошлуков е допринесъл БНТ да бъде "присвоена от политически и олигархични кръгове и да бъде доведена до ранга на пропагандна "държавна" ПР медия".

Искане е изпратено и до министъра на културата, а от групата представят и списък от критерии, на които трябва да отговаря генералният директор на БНТ:

1. Да е уважавано име в професионалната общност и да има реализирани телевизионни проекти, които да са свързани с обществената мисия на телевизията, като доказателство, че мениджърските му качества са в съответствие с бъдещата му длъжност на генерален директор на БНТ.

“Кошлуков фалира съдържателно БНТ.” Протестът срещу управлението на обществената телевизия иска незабавна оставка

2. Да има концепция - идейна и структурна, в която да са ясно разписани конкретните етапи на реализация по време на мандата, критериите, които ще се спазват при провеждане на заложените реформи, както и финансовите параметри, които гарантират изпълнението ѝ.

3. Да има в управленската си концепция заложени идеи за развитие или преструктуриране на каналите в групата на БНТ - насоченост, специфика, организационна и продуцентска обезпеченост.

4. Да посочи авторски или лицензионни обществени формати, предавания и проекти, които да илюстрират пълноценно намеренията му за развитие на БНТ.

60 журналисти, артисти и интелектуалци поискаха оставката на Кошлуков

5. Да представи концепция, с която да гарантира развитието на обществената медия в подкрепа на демократичното и европейско развитие на България.

6. Кандидатите не трябва да имат в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване, когато то е в съответствие с правилата на етичния кодекс на българските медии и БНТ.

7. Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии, да защитава принципа на равна отдалеченост от тях и да е доказал, че защитава баланса на мнения и гледни точки в публицистичните предавания и новините на обществената телевизия.

8. Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.

9. Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.

Христо Иванов поиска оставката на Кошлуков на живо в ефира на самото БНТ (видео)

10. Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.

11. Да има висше образование (магистратура) по журналистика, политически науки, филология, икономика или право или друга близка до медиите специалност.

12. Да е управлявал екипи и участвал в производството и създаването на телевизионна продукция, да познава процеса на създаване на телевизия не само на теория, а и на практика.

13. Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и "Репортери без граници".

Бивши журналисти от БНТ поискаха Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за директор

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.