Сигнализирай!

Започна първото дело срещу руски войник за изнасилване по време на войната в Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
30.05.2022 г.
28
0

Първото наказателно дело за изнасилване по време на войната в Украйна е вече изпратено в съда. Това съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова във Facebook.

Първи руски войник е осъден до живот за убийство на цивилен в Украйна

Обвиняем е Михаил Романов, военослужещ от 239-и полк и 90-а гвардейска танкова Витебско-Новгородска дивизия. Той е обвинен в убийството на жител на село Богдановка в район Бровари и в сексуално насилие над съпругата му.

Facebook.com/VenediktovaIryna

"Въпреки че обвиняемият не е в ръцете ни, той няма да избегне справедлив процес и отговорност пред закона", пише прокурорът.

"На война закони няма! Мога да правя с теб каквото си поискам - и няма да ми се случи нищо за това. Ще те застрелям, ако не дойдеш с мен", тези думи казал Михаил Романов на Кристина (променено име), жителка на Богдановка, село близо до Киев, в дома ѝ.

Зеленски: Русия настоява за “тотално унищожение” на Украйна

Момичето го разпознава по снимка, както и други жители на селото, включително Евгения (променено име), която Романов и негов съратник според нея изнасилват. Преди това съпругът на Кристина, Алексей Здоровец, бивш секретар и бивш депутат в градския съвет на бороварския градски съвет, е убит.

Facebook.com/VenediktovaIryna

По думите на Евгения двамата войници в черни униформи я изнасилвали последователно в коридора и на стълбите, докато 4-годишният ѝ син бил в котелното помещение.

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент (видео и снимки)

"Те си тръгваха, после се връщаха и продължаваха. Пистолетът беше постоянно опрян в главата ми. Върнаха се отново вече толкова пияни, че не можеха да стоят на краката си, пикаеха направо в къщата и накрая седнаха във фотьойлите, където заспаха" - така описа случката Евгения, цитирана в разследването.

Започна първото дело срещу руски войник за изнасилване по време на войната в Украйна

Източник: DIR.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.