Сигнализирай!

Спецпрокуратурата отказа информация по разследването "Барселонагейт"

Gospodari.com
Gospodari.com
30.05.2022 г.
28
0

Спецпрокуратурата отказа информация по разследването "Барселонагейт", в което е замесено името на бившия премиер Бойко Борисов, пише в. "Сега"

На запитване от медията преди месец дали има ли развитие по казуса, какво е показал анализът на документите, получени от Испания, и има ли отговори на съдебната поръчка до Кипър, отговори от спецобвинението така и не дойдоха. След края на юли, когато спецпрокуратурата ще престане да съществува, делото вероятно ще бъде продължено от Софийската градска прокуратура.

Един от аргументите на прокуратурата срещу закриването на спецструктурите беше, че така делата ще пропаднат. По всичко изглежда обаче, че държавното обвинение не бърза да сложи точка на случая "Барселонагейт".

Спецпрокуратурата: Получихме 219 страници от Испания относно „Барселонагейт” (видео)

българския превод на испанските документи

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело. Преводът им на български обаче бе изтъкнат като аргумент, че не могат да бъдат приобщени към делото. Докато чакаше официалния превод, прокуратурата си направи и вътрешен, така че на практика тя знаеше какво й отговарят испанските власти още преди средата на март, когато и официалният превод беше готов. 

“Барселонагейт” и прането на пари: защо в България няма нито една присъда за пране на пари от корупция?

За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването. Заключенията на испанските власти, изпратени на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро.

Пране на 5 милиона евро

"Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документ, цитиран от в. "Сега". Материалите, получени от МВР, не се приемат от прокуратурата като доказателство по случая.

Случаят "Барселонагейт" е един от казусите, за които премиерът Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение. Разследването е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно. По втората все още се чакат отговори. 

Борислава Йовчева е разпитана по „Барселонагейт“ едва през ноември

Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева. Тя е едно от главните действащи лица в скандала и с нея са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари.

Борислава Йовчева е разпитана по „Барселонагейт“ едва през ноември

Едва в средата на февруари прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър. 

Спецпрокуратурата отказа информация по разследването "Барселонагейт"

Източник: в. "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.