Сигнализирай!

Тази вечер ще се реши съдбата на кабинета на Кирил Петков

Gospodari.com
Gospodari.com
22.06.2022 г.
24
0

Вотът на недоверие срещу правителството "Петков", внесен от ГЕРБ, ще бъде гласуван на заседание на парламента днес. То е свикано за 19.10 ч - точно 24 часа от края на дебатите по вота.

Необходими са 121 гласа, за да бъде свалено правителството.

БулФото

Днес депутатите трябваше да имат редовен пленарен ден и да изберат нов председател на НС. Само че тази сутрин имаше 3 неуспешни опита за начало на заседанието. Депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” отказаха да се регистрират.

Закриха заседанието на НС след три неуспешни опита за събиране на кворум (видео)

В парламентарната комисия по външни работи, трябва да бъде обсъден и документът, внесен от френското председателство за вдигане на ветото на Северна Македония за присъединяване към евросъюза.

БулФото

В четвъртък Кирил Петков ще замине за Брюксел за срещата на върха в Европейския съвет, която ще продължи на 23 - 24 юни. Там се очаква Македония да е тема. На 1 юли Франция ще предаде европейското председателство на Чехия. А темата за разширяването на ЕС с Македония и Албания е приоритет, заявен от Еманюел Макрон.

“Възраждане” и ГЕРБ с еднакви тролски постове срещу Асен Василев

По време на вота на недоверие пред НС ще има митинги. Основният, който е срещу вота на недоверие и политическите сили, които го подкрепят, е на площад "Цар Освободител", пред парламента.

Контрапротест се организира и в пространството откъм служебния вход на Народното събрание.
БулФото

Ако вотът на недоверие е успешен, министрите ще подадат оставка. Те все пак ще продължат да изпълняват задълженията си до избора на ново правителство в рамките на настоящия парламент или до назначаването на служебен кабинет от президента Румен Радев.

Петков: Борисов, Пеевски, Митрофанова и Трифонов са причината за вота на недоверие (видео)

По Конституция президентът трябва да връчи мандата на "Продължаваме промяната", за да опитат да направят ново правителството, като най-голяма парламентарна сила. Ако не успеят, след тях на ред ще са ГЕРБ. Третият мандат се връчва на парламентарна група, по избор от президента.

Процедурата може да отнеме от десетина дни до около месец в зависимост от това колко бързо Радев ще възложи поредния опит за съставяне на кабинет и колко бързо ще получи обратно връчените мандати.

Тази вечер ще се реши съдбата на кабинета на Кирил Петков

Източник: Булевард България

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.