Сигнализирай!

Външната комисия на НС разглежда френското предложение за Северна Македония

Gospodari.com
Gospodari.com
22.06.2022 г.
29
0

Парламентарната Комисия по външна политика ще обсъди днес френското предложение за разрешаване на спора между София и Скопие. Заседанието ще започне в 15.00 часа.

На него ще бъде представено становището на българското външно министерство по проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС (френското предложение, бел.ред. ) във връзка с процеса на разширяване, предава Сега.

Френското предложение за проектозаключения на Съвета се позовава на двустранен протокол, сключен между Скопие и София, който описва условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията, описани в Рамковата позиция на България от 2019 г.

От ПП поискаха министър Теодора Генчовска да свали секретния гриф относно внесените във външната комисия документи. МВнР отговори, че преговорните документи между Република България и Република Северна Македония нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет. 

Позицията на ГЕРБ

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в сряда, че партията му ще подкрепи вдигане на българското вето върху европейската интеграция на Северна Македония.

Така Борисов едновременно иска да свали правителството, внасяйки вот на недоверие, но и да го подкрепи.

Петков: Борисов, Пеевски, Митрофанова и Трифонов са причината за вота на недоверие (видео)

“Ако все пак се осмели този страхливец и лъжец (Кирил Петков), ще има 59 депутата в подкрепа на даване на зелена светлина на Република Северна Македония и Албания“, каза Борисов.

"Слонът се яде на хапки; ние трябва да показваме посоката, прогреса на малки стъпки, които да показват, че се движим в правилната посока".

Борисов призова за свикване на НС веднага по темата РСМ.

Той иска ветото да бъде вдигнато преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Светия синод

Вчера Светият синод на Българската православна църква взе историческо решение и вдигна схизмата на Македонската православна църка.

“Продължаваме промяната” се отказаха да номинират повторно Никола Минчев

"Днес на свое заседание, в пълен състав, Светият синод рагледа писма от Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония. След проведено гласуване реши: Българската православна църква приветства решенията за вдигане на схизмата".

Тази вечер ще се реши съдбата на кабинета на Кирил Петков

Френското предложение за решаване на спорните въпроси предвижда ЕС да стане гарант, че Северна Македония ще изпълни българските искания преди да влезе в съюза. България си запазва възможността да наложи многократно вето на Скопие по време на преговорния процес.

И днес ще има множество протести “за” и “против” управляващите (видео)

Радев: Учудващо е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства
Позицията на президента

"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС", заяви в Пловдив президентът Румен Радев, който е там, за да открие Национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Външната комисия на НС разглежда френското предложение за Северна Македония

Източник: Mediapool, bTV, СЕГА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.