Сигнализирай!

Урсула фон дер Лайен настоя Сърбия да реши "на чия страна е"

Gospodari.com
Gospodari.com
22.06.2022 г.
14
0

"Сърбия трябва да реши на чия страна иска да бъде". Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Дневник", в интервю за австрийските вестници "Винер цайтунг" и "Клайне цайтунг".

Путин няма нищо против Украйна да влезе в ЕС (видео)

И допълни: "Ние искаме Сърбия да е с нас, но за това са ни необходими ясни доказателства, че тази страна споделя нашите ценности, например върховенството на закона и демокрацията, както и че отхвърля руското нахлуване".

Тя подчерта, че външнополитическата ориентация на кандидатите е много важна. "Разбира се, очакваме всички да дърпат една и съща страна на въжето", подчерта председателят на ЕК.

На въпрос колко време ще отнеме, докато Украйна стане членка на ЕС, Фон дер Лайен каза, че присъединителният процес е свързан с напредъка.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1537739940942991360

По думите ѝ, в ръцете на кандидатите е колко бързо се движат в процедурата. Като в допълнение посочи, че Словакия и Турция са получили статут на кандидат през 1999 г. Като Словакия е изпълнила всичко, за да въведе необходимите реформи и пет години по-късно е станала членка на ЕС. А Турция днес е по-отдалечена от членство, отколкото когато и да било.

ЕК препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки на ЕС

Урсула фон дер Лайен коментира още, че е останала с впечатление, че украинските власти са високомотивирани и гражданите са обединени около желанието да се присъединят към ЕС.

Урсула фон дер Лайен настоя Сърбия да реши "на чия страна е". Фон дер Лайен настоя Сърбия да реши "на чия страна е"

Източник: "Дневник"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.