Сигнализирай!

Чужди медии: България иска еврото, но дали еврото иска България?

Gospodari.com
Gospodari.com
22.06.2022 г.
22
0

Повечето българи искат да запазят своята валута - стабилния лев. Това само може да радва много от държавите в еврозоната, защото имиджът на страната не е най-добрият. Дойче веле обобщава какво още пишат чужди медии за България и еврото.

"България иска еврото. Но дали еврото иска България?" Под това заглавие неделното издание на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува обширна статия от отличния познавач на България Михаел Мартенс. Повод е скорошното посещение на германския финансов министър Линднер в София. Още в началото на статията Мартенс уточнява изнесеното в заглавието: „Правителството се надява да се доближи до една преследвана от години цел. България желае да стане член на еврозоната. А казано по-точно: българският елит го желае“.

България не изпълнява критериите за влизане в Еврозоната, отчете Европейската комисия

Действителността е по-добра от имиджа на България

Авторът посочва, че в България подкрепата за присъединяване към еврото е много ниска. Според него желанието на българите да запазят собствената си валута предизвиква облекчение в много други държави от ЕС.

„Защото, предпазливо формулирано, имиджът на България не е от най-прекрасните. За това има известни основания. Но някои от подозренията са несправедливи, защото имат връзка по-скоро с онзиденшната, отколкото с днешната България. Имиджът на България е изостанал с около 15 години, или казано другояче: действителността в България е изпреварила имиджа на страната с повече от десетилетие. България е всичко друго, но не и образцова демокрация. Обаче тя не е и посткомунистическият рай за мошениците от 1990-те години, когато мафиотските босове си разчистваха пътя чрез поръчкови убийства. Само дето образът на България като непрокопсаник край Черно море си остава твърде жилав“, коментира Михаел Мартенс.

Приеха България в чакалнята на еврозоната

По повод посещението на германския финансов министър Кристиан Линднер в България авторът отбелязва, че партията на Линднер би се радвала „Продължаваме промяната“ (ПП) да се присъедини  към АЛДЕ в ЕС, доколкото българският финансов министър Асен Василев заема сходни политически позиции. Мартенс цитира и българския икономист Стефан Колев, който работи в Германия и е придружавал Линднер в София.

Деликатна ситуация заради правителствена криза

Според автора на статията, от всички хора в самолета на Линднер тъкмо Колев може най-добре да отговори на следния въпрос: „Дали за България е добра идея да се стреми да въведе еврото, след като мнозинството от населението не го желае?“

А икономистът явно не го смята за добра идея. Най-вече по политически причини, пише Мартенс и обяснява, че положението в момента е деликатно. А страната е изправена на ръба заради настоящата правителствена криза.

По-нататък в обширната си статия във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ авторът се връща към едно свое интервю с Бойко Борисов. В него бившият премиер дава своя версия за снимките от спалнята му с кюлчетата, пачките и пистолета.

Fitch запази кредитния рейтинг на България

"Борисов не може да бъде смятан за ново начало в България"

„С този разговор Борисов се опита да се представи за невинна жертва, но е твърде съмнително дали е успял да постигне този ефект. Щефен Зайберт, тогавашният правителствен говорител на Ангела Меркел бил разпратил това интервю с приблизителния коментар, че онези, които се интересуват от секс и кримки, би трябвало да го прочетат. Така поне разказва човек, който тогава работел в канцлерството. Колкото до самия Борисов, той меко казано едва ли може да бъде смятан за ново начало в България. Нито пък за привърженик на нулевата толерантност по отношение на корупцията. Тъй че, ако успее да събори правителството на Петков и ако се стигне до нови избори, надеждата за бързо въвеждане на еврото в България на първо време може да бъде погребана“, коментира германският журналист.

Той припомня, че миналата година българите вече гласуваха три пъти. А ако сегашното правителство падне, за реформи по пътя към еврозоната няма да може и да се помисли. Мартенс отново цитира икономиста Стефан Колев, според когото в момента нито България, нито еврозоната са готови за българско членство. Колев по принцип подкрепя въвеждането на еврото в България, но смята, че трябва да се изчака подходящият момент.

Проблемът с главния прокурор

„Още повече, че на фона на правителствената криза в София едва ли ще се стигне и до процедура срещу главния прокурор Иван Гешев, който има лошо реноме. Според много хора в България той представлява най-важното препятствие по пътя към една истинска съдебна реформа. „Гешев е абсолютна катастрофа, той блокира всякаква сериозна борба срещу корупцията“, казва Колев“, четем към края на обширната статия в германския вестник.

В швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ друг добър познавач на българската действителност също писа за напреженията около въвеждането на еврото в България. В началото на месеца Фолкер Пабст отбеляза, че скептицизмът по въпроса достига дори до високите правителствени кръгове.

Разликите в жизненото равнище

„След бурните спорове относно позицията към войната в Украйна на България като страна, която членува в НАТО, но по традиция е приятелски настроена към Русия, коалицията се раздвои и по тази тема. (…) България е най-бедната страна в ЕС, тъй че разликата в жизненото равнище спрямо държавите от еврозоната е голяма“, пише авторът.

Към края на статията си той привежда и други аргументи срещу прибързаното присъединяване на България към еврото. „Да, страната има един от най-ниските дългове като процент, но бюджетният дефицит и инфлацията са над нормата и продължават да растат. По отношение на независимостта на институциите има още много да се върши, независимо от амбициозната програма за реформи на правителството.“

Чужди медии: България иска еврото, но дали еврото иска България?

Източник: Дойче веле
Снимки: iStock

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.