Сигнализирай!

Нова агенция ще поеме пожарната и тел. 112 вместо МВР

Gospodari.com
Gospodari.com
24.06.2022 г.
15
0

МВР е готово със законопроекта, предвиждащ извеждане на пожарната и спешния телефон 112 от ведомоството. Текстовете са публикувани за общественото обсъждане на ведомствения сайт.

От 112 отклоняват пациенти с инсулт към личните лекари

Законопроектът предвижда двете структури да бъдат обособени като държавна агенция под шапката на Mинистерски съвет.

Досегшаните им основни дейности ще се запазят. За тях ще отговаря Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“.

Предвидено е новата структура да е пряко подчинена на Министерския съвет. По този начин се осигурява възможност МС пряко да наблюдава и да въздейства на провежданите политики за намаляване на риска от бедствия от страна на съответните компетентни органи, съобщиха от МВР.

Телефон 112 иска система за проследяване на обажданията

Авторите на проекта твърдят, че така новата агенция ще изпълнява задачите си по-ефективно. Освен това ще може да управлява финансите си, както и да се обнови технически.

Идеята е на министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. В МВР обаче има сериозна съпротива срещу нея.

Критиците на намеренията на Рашков твърдят, че тази реформа е безсмислена и питат защо пожарната не е била модернизирана толкова години, след като е имала нужда от обновяване. Друг аргумент е, че ще се създаде поредното административно звено, защото агенцията не може да функционира без такова.

Като мотив Рашков изтъкна, че гасенето на пожари не е полицейска дейност и че по този начин ще се съкрати личният състав на МВР.

Нова агенция ще поеме пожарната и тел. 112 вместо МВР

Източник: Mediapool

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.