Сигнализирай!

САЩ отмениха конституционното право на аборт (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.06.2022 г.
22
0

Върховният съд на САЩ премахна конституционната защита за абортите, която беше в сила от близо 50 години. Това съобщи Свободна Европа.

Съдът, който взе решението, се състои от 9 съдии, 6 от които са избрани от крайно консервативната партия на Републиканците. Останалите са избрани от Доналд Тръмп по време на мандата му като президент.

Сенатът на САЩ гласува против правото на аборт (видео)

Мнозинството отмени историческото за Съединените щати решение от 1973 г., известно като Роу срещу Уейд.

То гласи, че правото на аборт е конституционно прави на всяка жена.

Всеки щат има различна политика спрямо абортите, като досега на места правата са били много ограничени. След като конституцията не задължава избора на жените се очаква в близо половината щати абортът да бъде нелегален.

Спорният закон за забраната на абортите в Тексас отново влезе в сила

Преди отмяната на прецедента, абортът се считаше като право на жената да взима решения за себе си и своето тяло.

„Ние считаме, че Роу и Кейси трябва да бъдат отменени. Конституцията не споменава аборт и никое такова право не е имплицитно защитено от конституционна разпоредба“, пише един от върховните съдии Самюъл Алито. "Правомощията за регулиране на абортите са на политическите клонове, а не на съдилищата".

Към Алито се присъединиха съдиите Кларънс Томас, Нийл Горсуч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет. Последните трима са назначени от Тръмп. Съдиите Стивън Брайер, Соня Сотомайор и Елена Каган от по-малкото, либерално крило на съда се противопоставиха.

От вчера има много протести и митинги във Вашингтон и из цялата страна. Американци публикуват в социалнинте мрежи отвращението си към решението на Сената.

Правото на аборт в САЩ може да бъде ограничено (видео)

Много хора изтъкват, че отмяната на прецедента няма нищо общо с правата на децата, както републиканците твърдят.

В САЩ раждането и отглеждане на деца е изключително трудно и скъпо, още от посещението в болницата за самото раждане, което може да струва хиляди на младите родители. Майчинството е строго ограничено и не е повече от 12 седмици. Това е в случай, че жената изобщо има право да излезе в майчинство.

Много изтъкват и факта, че децата им умират всеки ден на улицата и в училищата от масови престрелки. И ако държавата наистина е загрижена за младия живот, то би имало много по-строги закони за оръжията.

Много определят отмяната като още една възможност за контрол над жените, техните права и тела.

Тринадесет щата, предимно южни и среднозападни, вече имат предвидени законодателни промени, с които да забранят абортите в случай, че Роу срещу Уейд бъде отменено. Други няколко щата имат почти пълни забрани или забрани след 6 седмици от бременността, когато много жени все още е възможно да не са научили, че са бременни.

Правото на аборт е право за здравеопазване и автономия. Отмяната на това право няма да спре абортите, а ще изложи на риск жените, които ги искат.

САЩ отмениха конституционното право на аборт

Източник: Свободна Европа
Снимки: Свободна Европа, iStock
Видео: YouTube/CNN

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.