Сигнализирай!

Съдът обяви за незаконен ареста на ученик, опитал да напише "Save Ukraine" на съветския паметник

Gospodari.com
Gospodari.com
25.06.2022 г.
10
0

На 25 февруари, точно след като започна руската инвазия в Украйна, трима младежи на 16 г. изразиха своето несъгласие и протест. Учениците от частното училище "Увекинд" се опитаха да напишат със спрей "Save Ukraine" върху Паметника на съветската армия в София.

Тогава служители на СДВР ги задържаха и отведоха в Първо РПУ.

На един от тийнейджърите е издадена заповед за задържане за 24 часа.

Случаят завърши с очакван резултат - съдът обяви действията на полицаите за незаконни, пише Булевард България.

Уволниха служител на МВР заради ареста на деца, драскали върху Паметника на съветската армия

Правният сайт Lex публикува мотивите на Софийския районен съд. Според него непълнолетното лице не е извършило каквито и да е хулигански действия. А е използвало правото си да изрази свободно своя протест срещу агресията на Русия в Украйна, което не е престъпление.

Съдът посочи, че в заповедта за задържане на ученика няма факти или информация, сочещи за съществуването на обосновано подозрение за извършване на нарушения от негова страна.

“Слава на Украйна”: Паметникът на съветската армия осъмна с нов надпис

Цитирана е и практиката на Европейския съд за правата на човека, който посочва минимални стандарти за законността на заповедите за арест. ЕСПЧ вече има произнасяне по дело за "боядисване" на паметник в България - този пред сградата на БСП на ул. "Позитано". И приема, че изрисуването не уврежда основната повърхност по начин, който да не може да се почисти, затова деянието не може да се квалифицира като вулгарно или обидно.

"Деянието цели да осъди цялостната агресия, проявявана в Украйна. Поради което не може да се приеме, че е налице намерение на дееца да извърши оскверняване на дълбоко вкоренени обществени ценности в обществото, т.е. изначално липсва умисъл за извършване на хулиганска проява", пише в решението на съда.

То не е окончателно и би могло да се обжалва.

МВР ще проверява ареста на младежи за спрей по Паметника на съветската армия

След ареста през февруари 2022 г. родителите на децата, както и ръководителите на училището им, изразиха остър протест и недоумение от действията на полицаите. Дори ръководството на МВР се разграничи от арестите.

На следващия ден (26 февруари) се бяха събрали хора пред паметника, които изразиха несъгласието си с ареста. Те също изрисуваха подобни надписи.

Отново надраскаха паметника на Съветската армия

Бойко Рашков нареди пълна проверка за полицейските задържания и поиска служителите да минат курс за правната си грамотност.

Съдът обяви за незаконен ареста на ученик, опитал да напише "Save Ukraine" на съветския паметник

Източник: Булевард България

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.