Сигнализирай!

"Барселонагейт" се прехвърля на Софийска градска прокуратура

Gospodari.com
Gospodari.com
28.07.2022 г.
32
0

"Барселонагейт" се прехвърля на Софийска градска прокуратура, пише Свободна Европа.

Считано от 28 юли регистратурата на Специализираната прокуратура се закрива. Това съобщиха от прокуратурата в четвъртък. Сред разследванията и преписките, по които вече се работи и се прехвърлят на СГС, са "Барселонагейт" и "Инса ойл".

Това се налага след закриването на специализираното правосъдие в България.

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и “Барселонагейт”

Спецпрокуратурата потвърди, че има досъдебно производство срещу министър

Специализираната прокуратура прехвърля на СГС разследвания и преписки, които касаят евентуална съпричастност на висши длъжностни лица, министри, каза в интервю за БТА прокурор Валентина Маджарова, бивш ръководител на Спецпрокуратурата.

В седемдневен срок всички разследвания и преписки на специализирания орган трябва да постъпят в компетентните прокуратури. Тази дейност е започнала по-рано, като над 800 дела трябва да бъдат преместени и разпределени на прокурори.

По повод проверките на Спецпрокуратурата срещу Делян Пеевски и Илко Желязков, във връзка с включването им в списъка „Магнитски“ на САЩ, прокурор Маджарова каза, че те са прекратени съответно през март и април 2022 г.

Сред разследванията, които се прехвърлят в СГС, са досъдебното производство по сигнал на „Инса ойл“, свързан с вицепремиера в оставка Асен Василев, „Барселонагейт“ - разследването на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов, както и това за изграждането на Националната детска болница в София.

Прехвърля се и разследване по сигнала на ГЕРБ за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арандунова.

Прехвърлянето не се отнася за всички видове престъпления, а само за онези, които ще бъдат от компетентността на градска прокуратура. Сред тях са престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за престъпления против републиката.

Специализираните институции бяха създадени преди 12 години с помощта на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, припомня Медиапул. Най-голямото дело, преглеждано от спецсъда, е това за фалита на КТП. Водещ прокурор по него беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Обществено недоволство срещу спецправосъдието предизвика разследването "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд" (АКФ). То описва престъпна схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на държавното обвинение.

Закриването на спецправосъдието беше атакувано пред КС от Гешев. Аргументът - "ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и ще влезе в колизия с принципите на Основния закон за правовата държава и разделението на властите".

На 14 юли Конституционният съд (КС) реши единодушно, че закриването не противоречи на конституцията.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.