Сигнализирай!

55 млн. евро ще бъдат отпуснати на България от ЕС за социални плащания

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2022 г.
21
0

55 млн. евро ще бъдат отпуснати на България от ЕС за социални плащания.

Средствата ще бъдат платени чрез Европейския социален фонд.

18.6 млн. евро ще бъдат за покриване на основни нужди на уязвими групи като храна и продукти от първа необходимост. От средствата ще могат се ползват и украинските бежанци. Те ще могат да заменят ваучерите си срещу храна, дрехи и училищни пособия за деца и за други основни нужди, съобщиха от Европейската комисия.

Снимка: iStock

Годишната инфлация у нас достигна 17.7%

Други 36.4 млн. евро ще бъдат насочени за запазване на работните места и подобряване на услугите за грижи за хора с увреждания. Около 2/3 от средствата ще подкрепят "Проекта за солидарност", който помага на 9 хил. души, бягащи от руската инвазия в Украйна, да се интегрират на българския пазар на труда.

Парите са от програмата на ЕС за възстановяване от пандемията. Част от тях минава през кохезионните фондове чрез инструмента REACT-EU. По Плана за възстановяване, България все още очаква одобрение на поисканите от правителството 1.37 млрд. евро първо плащане.

85 483 са украинските бежанци у нас, по данни на правителството. 21 хил. са настанени в държавни жилища, а останалите са на свободен наем.

Източник: в. Дневник

Снимки: iStock

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.