Сигнализирай!

Музеят на Академията почете актрисата, освиркана преди 50 години (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2022 г.
18
0

Музеят на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ почете актрисата, освиркана на наградите „Оскар“ преди 50 години.

Преди половин век актрисата и активистка Сашийн Литълфедър се появява в традиционна за племето си рокля от еленова кожа на сцената на церемонията за наградите "Оскар", за да откаже награда от името на Марлон Брандо и подема реч за несправедливото отношение на филмовата индустрия към коренното население на Америка.

След 60 секунди тя е освиркана и слиза от сцената на церемонията през 1973 година, а след това десетилетия наред е бойкотирана професионално от филмовата индустрия.

Американската киноакадемия се извини след 50 години на актрисата, обяснила отказа на Брандо да получи “Оскар”

На събитие в нейна чест в Музея на Академията за кинематографично изкуство и наука в Лос Анджелис в събота 75-годишната вече Литълфедър бе посрещната с бурни аплодисменти.

"Е, успях. Отне ми 50 години", каза тя.

Събитието "Една вечер със Сашийн Литълфедър" представи изпълнения на живо на индианци.

https://www.youtube.com/watch?v=wNHtImiC90o&ab_channel=AcademyMuseumofMotionPictures

Брандо, приятел на Сашийн, бойкотира 45-ата церемония на престижните призове заради стереотипите за индианците в киното и телевизията в САЩ. Лауреатът на отличието за ролята си на Вито Корлеоне в "Кръстникът" моли колежката си да отиде вместо него на проявата. В събота тя си спомни, че освен освиркванията, имало хора, които имитирали движения с томахавки.

"Големият Джон Уейн бе готов да ме нападне. Трябваше да го удържат шестима телохранители", каза тя.

На съботното събитие бе прочетено писмо с извинение до Литълфедър за отношението към нея от страна на Академията за кинематографично изкуство и наука.

"Приемам това извинение не само към мен самата, но и като признание за целия ни народ. Народът ни трябва да чуе това извинение", каза тя в отговор.

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.