Сигнализирай!

Западът осъди руските референдуми в Донецк и Луганск

Gospodari.com
Gospodari.com
20.09.2022 г.
26
0

Западът осъди руските референдуми в Донецк и Луганск.

Подкрепяните от Москва сепаратисти в източния украински регион Донбас и в Херсон заявиха, че от 23 до 27 септември ще проведат референдуми за присъединяване към Русия.

Гласуването ще се проведе в самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) република, а също така и в окупиран Херсон. Руският президент Владимир Путин призна двете републики в Донбас за независими малко преди да изпрати войски в Украйна през февруари.

НАТО призова светът да осъди насрочените референдуми.

"Фалшивите референдуми нямат легитимност и не променят природата на нападателната война на Русия срещу Украйна", написа в Twitter генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Международната общност трябва да осъди това крещящо нарушение на международното право и да засили подкрепата си за Украйна, призовава Столтенберг.

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1572254570830766081

Окупираните области в Украйна обявиха дати за референдуми за присъединяване към Русия

Междувременно САЩ казаха, че никога няма да признаят "псевдореферендумите", организирани от Русия в Украйна.

"Русия набързо организира псевдореферендуми“ в Украйна, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, критикувайки Москва.

Съливан нарече планираните референдуми "обида за принципите на суверенитета и териториалната цялост, които лежат в основата на международната система".

Френският президент Еманюел Макрон също каза, че референдумите за присъединяване към Русия, планирани в окупираните от руски войски украински области, няма да бъдат признати от международната общност.

Германският канцлер Олаф Шолц определи референдумите като "неприемливи".

"Всичко това е само опит за империалистическа агресия, която искат да облекат в такава форма", добави Шолц, като призова Русия да изтегли войските си.

Източник: Mediapool

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.