Сигнализирай!

СЕМ призова Костадинов да се държи цивилизовано, без да го назовава по име

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2022 г.
25
0

Минаха над 24 часа, след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се опита да изгони журналисти по време на пресконференция в сградата на БТА. Най-накрая Съветът за електронни медии се престраши да коментира ситуацията. Но може би "престраши" не е правилната дума. СЕМ всъщност не благоволи да назове Костадинов по име. Вместо това призивът бе към всички политици, с молба да се "придържат към цивилизационните норми".

Костадинов от сутрин до вечер (видео)

Позицията на СЕМ е закъсняла и срамна. Съветът би трябвало пряко да порицава подобни изяви от политици и да подкрепя свободата на словото и журналистиката.

БулФото

АЕЖ прикани журналистите да бойкотират политици като Костадинов

Ето я и цялата позиция:

"Съветът за електронни медии за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите.

Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото."

Костадинов опита да изгони недудобни медии от пресконференция (видео)

Ние от „Господарите“ се присъединяваме към позицията на АЕЖ и осъждаме поредното недопустимо поведение на български политик към неудобните за него медии. През годините сме ставали многократно свидетели на подобно поведение от идентични лица в политиката, като Волен Сидеров например, който гони журналисти и нахлува в студия на телевизии. С подобно поведение, изкачването на България в класацията за свобода на словото от 112-то до 97-мо място през тази година изглежда отново застрашено.
Подобно поведение от страна на политици засяга свободата на словото, изявата и журналистиката.
Предоставянето на платформа и време в ефир на хора, които умишлено бълват лъжи и дезинформация, е опасно и безотговорно. Журналистите носят отговорност за действията и думите си. Би следвало така да правят и политиците.
Призоваваме всички уважаващи професията колеги да бойкотират подобни демонстрации.
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.