Сигнализирай!

АКФ: БАБХ е нарушила закона, като е сключила договор с "Евролаб 2011"

Gospodari.com
Gospodari.com
07.10.2022 г.
18
0

Антикорупционният фонд публикува подробности за договора между БАБХ и "Евролаб 11".

Договорът, с който Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е отдала под наем помещения на границата на „Евролаб 2011“, е сключен в нарушение на закона, пише в публикацията.

Информацията е от публикувано днес правно становище на юристите на АКФ.

Според него Законът за държавните имоти недвусмислено забранява отдаването под наем на сгради, които са публична държавна собственост и служат за осъществяване на официален граничен контрол.

Христо Даскалов е освободен от директорския пост на БАБХ (видео)

Сградите имат специфично предназначение. То е за официален граничен контрол по безопасност на храните. Това би следвало да се изпълнява единствено от оторизирания държавен орган БАБХ. Всеки договор за отдаването им под наем на друго лице по същество променя предназначението на сградите. Това е ясно нарушение на закона.

Становището на АКФ цитира и решение на Висшия административен съд (ВАС) по идентичен казус. Според което решение не е допустимо да се отдават под наем сгради, които са публична държавна собственост, ако това променя предназначението им.

През март АКФ поиска допълнителна информация от БАБХ по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Фондът искаше да разбере на какво основание "Евро лаб" е разположена в помещение на БАБХ на ГКПП "Капитан Андреево". След намеса на Административен съд - София-град (АССГ), БАБХ бе задължена да предостави данните.

Жандармерия, НАП и БАБХ на акция срещу купения вот в столичен квартал (видео)

АКФ предостави следната информация, като посочи, че това е отговора на БАБХ:

"На 01.02.2012 г. изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов сключва договор за наем със „Стоп груп“ ЕООД (със сегашно име „Интерпред еврологистик“ ЕООД), собственик на лабораторията „Евро лаб“.

По силата на договора БАБХ предоставя за възмездно ползване за срок от 10 години шест сгради, които се използват за осъществяване на контрол върху качеството и безопасността на храните в зоната на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“:

- Сграда за „живи животни“

- Сграда „контрол на живи животни“

- За контрол на продукция от човешка консумация

- За контрол на продукция за нечовешка консумация

- Фитосанитарен контрол 1

- Фитосанитарен контрол 2

Oт ПП представиха филма “Златната граница: Капитан Андреево” (трейлър)

В края на 2021 година, по твърдение на БАБХ, след проведен търг, на 31.12.2022 г. е сключен нов договор за наем за същите сгради, но с нов наемател – новорегистрираното дружество „Евролаб 2011“ ЕООД. А то е и новия собственик на лабораторията „Евро лаб“, разположена в същите тези сгради на ГКПП Капитан Андреево.

Оферти за сключване на договора са подадени в 21 часа на 31.12.2021. Самият договор е подписан в 22:26 ч. на 31.12.2021 г. от заместник изпълнителния директор Николай Росенов. Въпреки заповедта на земеделския министър Иван Иванов, която забранява на БАБХ сключването на нови договори.

БАБХ отхвърля над 22 тона храни на “Капитан Андреево” заради пестициди

Според правното становище на АКФ договорите, с който БАБХ е отдала под наем помещения на границата на „Интерпред Еврологистик“ ЕООД през 2012 г. и на „Евролаб 2011“ ЕООД през 2021 г., са сключени в нарушение на реда за разпореждане с държавни имоти.

Законът ясно указва, че имоти публична държавна собственост могат да се отдават под наем, при условие че се използват съобразно предназначението им.

БАБХ издаде заповед за спирането на дейността на “Евролаб 2011” на “Капитан Андреево”

Никое друго юридическо лице, освен БАБХ, не може да осъществява граничен контрол. С други думи, всеки договор за отдаването под наем на сградите на друго лице, различно от БАБХ, означава, че те се използват не по предназначение.

Становището на АКФ цитира и решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по идентичен казус (Вж. Решение № 5164 от 11.05.2015.г. по адм. д. № 308/2015 г., 5 чл. с-в на ВАС ). Според него е недопустимо да се отдават под наем сгради публична държавна собственост, ако не се ползват по предназначението им.)

Заповедта от 31.12.2021 г. за определяне на печеливш в проведения търг за отдаване под наем на сградите е отменена като нищожна. Това се е случило със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 01.07.2022 г. С тази заповед е прекратен и сключения въз основа на нищожната заповед договор за наем от същата дата. Към настоящия момент „Евролаб 2011“ оспорва пред Административен съд София град заповедта на изпълнителния директор на БАБХ от 01.07.2022 г."

„Газ-мас. Таки-Маки“ и „да знаеш просто“. БАБХ потвърди за запис за предлаган подкуп за „Капитан Андреево“ (аудио)

В публикацията пише още, че лишаването на БАБХ от тези сгради, които ѝ предоставени за извършване на официален контрол, противоречи на законовия ред и житейската логика.

АКФ смята, че министърът на земеделието и изпълнителният директор на БАБХ трябва да подадат до областния управител предложение за отнемането на имотите.

Цялото правно становище на АКФ може да видите ТУК.

ТУК и ТУК може да видите двата договора.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.