Сигнализирай!

Български медици успешно имплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

Gospodari.com
Gospodari.com
31.10.2022 г.
23
0

Медици от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” успешно имплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко кардиологично заболяване. Това съобщава NOVA.

Операцията е извършена от екипа на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към болницата.

Състоянието на пациента

Диагнозата на младия мъж е дилатативна кардиомиопатия. Това е тежко сърдечно заболяване, при което сърцето не е способно да се съкращава и увеличава. На тази възраст нормалната сила за съкращаване е от 5,5 до 8,5 литра кръв/минута, а с диагнозата тя пада до 1,2 литра кръв/минута. Нарушената циркулация лишава организма от кислород и пациента изпада в тежка сърдечна недостатъчност. Всички органи и системи са засегнати от това състояние. Мъжът е имал проблеми с черния дроб и оттоци по краката. Белият му дроб задържал вода и блокирал дихателната функция.

Най-доброто лечение в случая е било сърдечна трансплантация. Донорите обаче са изключително малко, ако изобщо са налични. Тъй като състоянието на пациента е било животозастрашаващо, единствения начин да му се помогне е било имплантирането на изкуствено сърце. Така коментираха случая от болницата.

Повече от половината медици у нас са жертва на агресия

„Когато сме изчерпали всички възможности с лекарства, донори за сърдечна трансплантация почти няма, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, защото във всеки един момент може да получи фатално ритъмно нарушение, единственият начин да му помогнем е имплантирането на изкуствено сърце”, поясни проф. Димитър Петков.

Медиците от УМБАЛ „Чирков” , под ръководството на проф. Димитър Петков, извършват сложната  интервенция и поставят устройството HeartMate II, финансирано от НЗОК.

Устройството всъщност е помпа, поемаща функцията на лявата камера на сърцето. Това подпомага работата на органа и дава възможност пациентът да бъде стабилизиран.

“Меко казано покъртителни”: Вижте условията в инфекциозната болница във Варна (видео)

Каква е перспективата за подобни пациенти?

След като бъде изписан, мъжът ще е в списъка на чакащите за сърдечна трансплантация.

Пациентите с изкуствени сърца трябва да носят със себе си малка чанта с две батерии, включени към компютър, които да зареждат от време на време. В случай, че някоя от батериите има неизправност, фирмата производител е задължена да я смени с нова. Като цяло, това не пречи на свободния начин на живот.

Приемът в болница вече става с електронни направления

Изкуственото сърце е биологично индеферентен материал, който организма възприема нормално. По тази причина не е нужно да се приемат имуносупресори. От болницата добавиха, че лекарствата, които се предписват, са антикоагуланти.

Тежката физическа натовареност не е препоръчителна за хората с изкуствени сърца. Те обаче са свободни да водят активен начин на живот.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.