Сигнализирай!

Подсъдимият бивш премиер на Чехия ще се кандидатира и за президент

Gospodari.com
Gospodari.com
31.10.2022 г.
17
0

Подсъдимият бивш премиер на Чехия ще се кандидатира и за президент през 2023 г., предава СЕГА.

Андрей Бабиш направи изявление в неделя вечерта в телевизионно предаване. Намерението му да се кандидатира за президентския пост бе обявено след среща с настоящия Милош Земан, чийто втори и последен мандат изтича през януари. Подсъдимият по дело за европейски субсидии заяви, че единствената му цел е „хората да имат по-добър живот“.

Първият тур на президентските избори е насрочен за 13-14 януари. Вторият кръг между първите двама завършили ще се проведе две седмици по-късно. Президентският пост в Чехия има силно символична функция.

Антиправителствени протести се проведоха в Чехия срещу поскъпването на живота (видео)

Злоупотреба с евросубсидии

В момента Бабиш е изправен пред съда по дело за измама за 2 милиона долара, включваща субсидии от Европейския съюз. Те са били предназначени за малкия и среден бизнес.

Случаят включва ферма и конгресен център, известни като "Щъркеловото гнездо". Бабиш прикрива собствеността си, като от конгломерата Агроферт (притежаван от него), той я прехвърля на членове от собственото му семейство. По-късно Агроферт отново става собственик на "Щъркеловото гнездо". Агроферт не е имал право на субсидията и по-късно я връща.

Чешката прокуратура на два пъти поиска от парламента да отнеме депутатския имунитет на Бабиш - през септември и ноември 2017 г. И в двата случая имунитетът му е бил снет и е започнато наказателно производство от прокуратурата. Той е обвинен в предполагаема измама и умишлено увреждане на финансовите интереси на Европейския съюз, както и в престъпен сговор. Не е ясно кога може да се очаква присъда.

Делото е разследвано от Европейската служба за борба с измамите (OLAF). Окончателният доклад на ОЛАФ е предаден на чешките служители на Министерството на финансите на 27 декември 2017 г.

Бабиш отрича каквото и да е нарушение и многократно е заявявал, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Политическият път на Андрей Бабиш

Центристкото движение ANO на Бабиш навлезе в чешката политика през 2013 г. Той изненада всички, печелейки второ място на парламентарните избори с антикорупционно послание. Тогава Бабиш става финансов министър. Четири години по-късно, през 2017 г., той печели изборите и става министър-председател.

През април 2019 г. полицията препоръчва да се повдигне обвинение на Бабиш. Впоследствие Бабиш заменя министъра на правосъдието със своя съмишленица Мари Бенешова, което води до поредица от протести в цялата страна. 250 000 души излизат на улиците два пъти през 2019 г., за да поискат оставката на Бабиш. Това са най-големите подобни демонстрации след антикомунистическата Кадифена революция от 1989 г.

Пресата в Чехия: Борисов се страхува, Бабиш е в шок

През октомври миналата година движението на Бабиш загуби парламентарните избори и се оказа в опозиция на правителство в коалиция от пет партии.

Това не са единствените прегрешения на популиста милиардер

Преди изборите той бе включен в още един скандал, който свърза него и стотици други богати хора с офшорни сметки в констатациите на Международния консорциум на разследващите журналисти, наречени „Досиетата на Пандора“.

Businessman putting money in suit jacket pocket

Бабиш е роден в Словакия, където също е обвинен, че е сътрудничил на чехословашката милиция в преди Кадифената революция през 1989 г.

Чехия върна паспортния контрол със Словакия заради рекорден миграционен натиск

Бабиш продължава да отрича всякакви нарушения.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.