Сигнализирай!

Полицай е застрелян до границата ни с Турция

Gospodari.com
Gospodari.com
08.11.2022 г.
25
0

Граничен полицай е застрелян близо до границата ни с Турция, в района на Елхово. За това съобщава НОВА.

Около 20:35 ч. понеделник вечерта неизвестен стреля по служител на "Гранична полиция" и военнослужещ. Пограничният патрул е охранявал границата в района на с. Голям Дервент. Според bTV стрелбата е дошла от турска територия. Граничния полицай е починал на място вследствие на произведените изстрели. Военният е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Към мястото незабавно са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.

Служебният военен министър: "Военният не е оставил загиналия полицай, останал е на пост"

Служебният военен министър Димитър Стоянов отрече пред bTV, че военният е оставил полицая. Според него той е останал да прикрива границата, като животът му е бил изложен на опасност. Министърът обяви, че в момента на границата има близо 200 военни, като 150 от тях патрулират, а останалите изпълняват поддържащи функции. Доколкото е известно, видеонаблюдението по границата е насочено към българска територия, а не турска. Поради това не може да се види откъде идват и мигрантите.

Рокади и в ръководството на “Гранична полиция”

iStock
Престрелка с мигранти или трафиканти?

Турските гранични власти са информирани за инцидента. Среща е направена по линията на държавната граница, за да бъде установен и задържан извършителя. Предположението е, че той се намира на турска територия. По непотвърдена информация става дума за престрелка с мигранти или трафинканти. Изпратените наряди обаче не са установили незаконни мигранти в района.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пътува към мястото. Очаква се към 9 ч. тази сутрин той да даде информация за медиите пред РДГП "Елхово". За полицая, изгубил живота си, до момента е известно, че е около 30-годишен и е от Елхово. Това сподели Иван Франсъзов, кметски наместин в с. Голям Дервент. Той също така заяви, че ежедневно през територията минават групи нелегални мигранти, предимно сирийци и афганистанци.

Демерджиев: Поне десетима гранични полицаи са участвали в схеми за трафик на мигранти

"Мигрантските групи са по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха. Граничната ограда е в добро състояние, но мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира", каза той пред НОВА.

Официалното честване на празника на националната полиция на 8-ми ноември, днес, се отменя.

iStock
"Това не е изолиран случай."

Председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР, Валентин Попов, заяви пред БНР, че спешни мерки трябва да бъдат предприети, за да не се повтаря трагедия като тази.

Трафикантът на мигранти, спечелил търг на Гранична полиция, се подигра със съда

"На границата се случва нещо, което досега не се беше случвало. Това не е задължително да остане изолиран случай". Така коментира той ситуацията. Според него повече нови служители на МВР трябва да започнат работа по застрашените гранични участъци. "Това е работа за професионалисти е крайно време да се престане с практиката на командироване на служители", отбеляза Попов. Подобрения по личен състав, техническо обезпечаване и оборудване също са нужни по негови думи.

"Не може патрул в състав от двама души, което вече се е случвало многократно, да се изправи пред група от 20-30-40 и повече мигранти и да няма връзка с колегите си", коментира Валентин Попов, визирайки предишни случаи.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.