Сигнализирай!

Бум на фишинг измамите отчитат oколо Черния петък

Gospodari.com
Gospodari.com
22.11.2022 г.
20
0

Бум на фишинг измамите отчитат около Черния петък, отбелязват от сдружението "Ние, потребителите", цитирани от в. "Сега".

Сред различните "въдици", с които измамниците пробиват доверието на потребителите в мрежата, е уведомления за получена пратка. Там обаче задължително следва хиперлинк за "потвърждаване на плащането". Срещат се и прикачени файлове с неизвестно име. А понякога съобщението е получено от център за обслужване на клиенти.

iStock

От "Ние, потребителите" съветват в никакъв случай да не следвате такива линкове. Най-вероятно е те да водят към незащитени страници, в които личните ви данни изтичат в опасни ръце.

QR кодовете крият опасност, предупреждава Европейската агенция по киберсигурност

Тези злоупотреби избуяват именно в дните от Черния петък - време, в което онлайн търговията достига пикови стойности. От сдружението съветват да проверяваме имейлите,от които са изпратени съмнителните съобщения. Макар познати имена, там най-често има някакво допълнение, което отличва адреса от доверения източник. При регистрацията на фалшивите имейли обикновено се въвежда името на имитираната куриерска служба, поради което човек лесно може да се заблуди - още повече, че често в самото писмо е прикачено логото на фирмата.

iStock

Ако попаднете на подобни съобщения, подайте сигнал към съответната куриерска фирма или доставчик на уеб-базирана поща, както и към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, съветват от потребителската организация. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.