Сигнализирай!

Австрия: България и Румъния не са дорасли за Шенген

Gospodari.com
Gospodari.com
24.11.2022 г.
27
0

Под заглавието "България и Румъния не са дорасли за Шенген" сайтът на австрийските радио и телевизия (ОРФ) публикува снощи информация за срещата на австрийския канцлер Карл Нехамер с хърватския му колега Андрей Пленкович в Хърватия. Австрийският канцлер е заявил подкрепа за приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, но не и аз България и Румъния.

На пресконференция австрийският канцлер подчеерта, че 40% от нелегалните мигранти минават през Турция, България, Румъния и Унгария.

И Австрия е против присъединяването ни в Шенген

„Изпитваме изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична стана в ЕС.“ Това каза Нехамер.

Още през 2015 г. Австрия прие и осигури закрила на много хора, припомни той. В момента десетки хиляди украински бежанци са в страната. 95 000 молби за получаване на бежански статут са постъпили в австрийската администрация. Много от хората дори нямат право да го получат. Според Нехамер проблемът най-вече е, че голяма част от пристигащите са без регистрация. Той подчерта, че е нужна директива за връщане, за да може търсещите бежански статут, идващи от сигурни трети страни, да бъдат връщани по-бързо.

iStock
Карл Нехамер: Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство.

„Сега дискутираме разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно.“, поясни Нехамер.

„Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство.“

Втора европейска страна ще блокира членството на България в Шенген

Днес австрийският канцлер заяви в Загреб, че Хърватия изпълнява своите задължения, за разлика от другите две страни.

„Ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство“, цитира ОРФ. Медията допълва, че вероятно още в навечерието на посещението Нехамер е смекчил заплахата на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за налагане на вето.

Крум Зарков ще убеждава Нидерландия за влизането на България в Шенген (видео)

„Тъй като Хърватия е за пример в изпълнението на пограничната охрана, не виждам проблем за нея. За държавите ще се гласува поотделно.“

Карнер не е пожелал да вземе отношение: „В момента преговаряме усилено.“, заяви той.

Видео: euronews

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.