<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150971" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общинските с...

Крум Зарков ще убеждава Нидерландия за влизането на България в Шенген (видео)

15 Ноември 2022
0 90

Крум Зарков ще убеждава Нидерландия за влизането на България в Шенген. Това заяви самият той в сутрешния блок на bTV.

Днес работната група по въпросите на Шенген ще обсъди предложената от Европейския парламент (ЕП) резолюция за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. За това съобщава СЕГА.

ЕП настоя България да влезе в Шенген още тази година

„България е изпълнила правилата и има право да влезе в Шенген. Не бива да говорим за шансове, а за реализация на това право. Една ситуация, при която държавата ни има всички задължения, но гражданите ѝ не могат да се възползват от всички права, не е търпима“. Това каза служебният министър на правосъдието в „Тази сутрин“ по bTV.

„Един от аргументите на Нидерландия да остава скептична е свързан с техните разбирания за върховенството на закона в България. Днес имам среща по този въпрос и мисля, че комисията ще оцени по достойнство това, което се прави в България“, допълни Зарков.

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

Според него най-голямо внимание изискват въпросите за отчетността на главния прокурор, както и ефективните присъди на хората по високите етажи на властта.

„Това са дълбоки реформи, които отдавна е трябвало да бъдат направени в интерес на българските граждани. Мисля, че всички разбират, независимо от коя партия са, че българите имат право да получават справедливост в България. Те не трябва да ходят до Страсбург или Брюксел за това“. Това заяви Зарков по време на включването си в сутрешния блок.

Втора европейска страна ще блокира членството на България в Шенген

Крум Зарков ще убеждава Нидерландия за влизането на България в Шенген (видео)
iStock
Румъния се притеснява, че ще остане в чакалнята, заедно с България

Румънския евродепутат от Социалдемократическата партия (СДП) Виктор Негреску публикува на страницата си във Facebook:

„Обезпокоителното е, че паралелно, отделно от Румъния и България, има предложение за резолюция по отношение на Хърватия. То може да доведе до отделно присъединяване към Шенгенското пространство“.

Румънският евродепутат посочва още, че на тазседмичното заседание на Евопейската комисия (ЕК) ще бъде обсъдено прякото и ясно участие на изпълнителната власт за одобряването на присъединяването на Румъния и България към Шенген. Това ще се случи “по инициатива на комисарите от социалдемократите”. Виктор Негреску е заместник-председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Крум Зарков ще убеждава Нидерландия за влизането на България в Шенген (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции