Сигнализирай!

Приходната агенция връща до 600 лева за отглеждане на дете

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2022 г.
20
0

Приходната агенция връща до 600 лева за отглеждане на дете.

Родителите на деца и деца с увреждания ще могат да ползват по-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022 година, спрямо предходната. Това съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Сумите, които могат да бъдат възстановени, са в зависимост от броя на децата. За едно ненавършило пълнолетие дете облекчението от годишната данъчна основа е 6000 лв., а сумата за получаване до 600 лв. 12 000 лв. е за две деца, като сумата за получаване е до 1200 лв. За три и повече - 18 000 лв. със сума за получаване до 1800 лева.

Облекчението за отглеждане на дете с увреждания за тази година е в размер на 12 000 лв., като сумата за получаване е до 1200 лева.

Оставиха без инвалидна пенсия жена с един бъбрек (видео)

От приходната агенция посочват, че това са средства, които могат да бъдат получени, ако родителите не са ползвали облекченията при авансовото облагане на доходите.

Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е родителите да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

Как се кандидатства за данъчни облекчения

Годишният размер на данъчните облекчения може да се ползва по два начина, както и досега, допълва bTV. Единият е с подаване на съответната декларация пред работодателя по основния трудов договор. Това става в периода от 30 ноември до 31 декември 2022 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2023 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 2 май 2023 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.