Сигнализирай!

България е замесена в най-мащабната ДДС схема в историята на ЕС

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
33
0

България е замесена в най-мащабната ДДС схема в историята на ЕС, съобщи БНТ.

"Адмирал" - това е кодовото име на операцията, която разкри участието и на Унгария, Ирландия, Швеция, Полша, Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства и САЩ.

iStock

Къде отидоха 16 млрд. лв. ДДС, които НАП не може да събере?

Изчислените до момента щети възлизат на 2,2, милиарда евро. Продължава разследването на организираните престъпни групи, които стоят зад схемата. Така че тази сума може да се увеличи.

Разследването започва през април 2021 г., когато става ясно, че португалската данъчна служба в Коимбра проверява компания за мобилни телефони, аксесоари и други електронни устройства. Службата подозира, че компанията е замесена в измами с ДДС. Тогава се намесва и Европейската прокуратура.

iStock

Бюджетната комисия реши – 0% ДДС за хляба

Европейските прокурори и делегирани прокурори, заедно с анализаторите на Европейската прокуратура за финансови измами и представители на Европол в сътрудничество с националните правоприлагащи органи установяват връзки между заподозряната компания в Португалия и близо 9000 други юридически лица и повече от 600 физически лица, пребиваващи в различни страни.

Освен огромния мащаб на схемата и размера на щетите, това, което различава измамата е и изключителната сложност на веригата от компании, които участват в нея.

iStock

ДДС на брашното стана 0% след сгрешен вот на депутат от ДБ

Днес в 14 държави са се провели полицейски акции - Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. На 12 и 13 октомври същото се е случило в Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Словакия и Швеция.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.