Сигнализирай!

"Орион" се подготвя за завръщане към Земята (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.12.2022 г.
26
0

"Орион" се подготвя за завръщане към Земята, съобщиха от НАСА.

Очаква се капсулата да се завърне на планетата ни на 11 декември, след като измине почти два милиона километра в космоса.

https://twitter.com/NASA/status/1598429535514468353

НАСА показа великолепни кадри, заснети от „Артемис I” (видео)

Космическият кораб е достигнал най-отдалечената точка от Земята или 432 000 километра на 13-ия ден след изстрелването си. Това всъщност е най-голямото разстояние, изминато от космически апарат за пилотирани пътувания, пише NOVA.

По-рано корабът подобри рекорда на "Аполо 13" от 1970 година, достигайки точка на 400 000 километра от нашата планета скоро след навлизане в орбитата на Луната.

От 25 ноември капсулата е в ретроградна орбита около Луната.

Очаква се първите астронавти от лунната програма на НАСА "Артемис 1"  да се отправят към земния спътник през 2024 година.

32-етажната ракета Space Launch System (SLS) излетя от стартовата площадка на космическия център “Кенеди” в Кейп Канаверал, за да изпрати безпилотната капсула “Орион” на триседмично тестово пътуване.

Полетът е първата стъпка от програмата "Артемис", кръстената на митологичната сестра-близначка на Аполон. Целта на НАСА е да осъществи полет с астронавти в орбита около Луната след две години. И кацане на повърхността ѝ с човешки екипаж още през 2025 г.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.