Сигнализирай!

13 000 войници е загубила Украйна от началото на руската инвазия

Gospodari.com
Gospodari.com
02.12.2022 г.
19
0

Между 10 000 и 13 000 войници е загубила Украйна от началото на руската инвазия. Това заяви Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, пред украинския "Канал 24".

Това е първата оценка за броя на загиналите от края на август. Тогава главнокомандващият украинските въоръжени сили съобщи за близо 9000 убити украински войници.

"Разполагаме с официални числа от генералния щаб, с официални числа на висшето командване, и според тях имаме между 10 000 и 12 500 до 13 000 убити". Това заяви Подоляк пред "Канал 24". "Говорим открито за броя на жертвите", допълни той, като отбеляза, че ранените войници са повече от загиналите.

Der Spiegel: Нов масиран авиоудар се готви от Русия срещу Украйна

Най-висшият американски генерал заяви миналия месец, че руските въоръжени сили са дали над 100 000 жертви (общо убити и ранени) в Украйна. Той изказа предположение, че числата би трябвало да са сходни и при въоръжените сили на Киев.

Олексий Арестович, друг съветник на украинския президент, каза във видеоинтервю миналия ден, че загиналите от руска страна са около 7 пъти повече от украинската.

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО

Урсула фон дер Лайен, председателка на ЕК, заяви преди дни, че се смята, че досега "са загинали над 20 000 цивилни и 100 000 украински военни". Това се случи във видеообръщение към колегиума на ЕК. По-късно обаче твърдението за броя на загиналите бе изрязано от видеообръщението на фон дер Лайен. Туитът ѝ също бе премахнат, съобщава СЕГА.

"Не можем да потвърдим тези числа. Загубите на украинската армия са служебна информация и се публикуват ограничено". Това заяви ръководителят на Управление връзки с обществеността на армията Богдан Сеник.

Видео: World Local TV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.