Сигнализирай!

Окончателно депутатите превърнаха машините за гласуване в принтери

Gospodari.com
Gospodari.com
02.12.2022 г.
24
0

Окончателно депутатите превърнаха машините за гласуване в принтери, стана ясно по време на продължитлото над 18 часа заседание на Народното събрание.

На избори в България ще се гласува по два начина: с хартиена бюлетина или с машина. Вотът от машините обаче няма да се отчита автоматично, а чрез ръчно броене на издадените от устройствата хартиени разписки. Резултатът ще бъде изчисляван от секционните избирателни комисии, които ще сумират данните за двата вида гласуване.

Това реши парламентът, който на около 18-часово заседание прие окончателно голяма част от промените в Изборния кодекс. Около 2 ч. след полунощ обаче в залата нямаше кворум и така редица текстове останаха негласувани. Дебатите ще продължат по-късно днес (2 декември). Прекрояването на Изборния кодекс беше направено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Вчера вечерта имаше и протест срещу връщането на хартиената бюлетина.

Сред останалите ключови промени са запазване на числеността на Централната избирателна комисия (ЦИК), както и функционирането на Обществения съвет към нея, а също и въвеждане на видеонаблюдение и видеозапис при попълването на протоколите от преброяването на гласовете. Район "Чужбина" остава, но без яснота дали ще бъде въведен или ще остане кух текст. Причината е, че досега не е определено колко депутати ще "изпращат" гласувалите зад граница и ако да, за сметка на кои райони от България.

Поправките минаха на второ четене от третия път.

На първото заседание миналата седмица часове наред формално беше обсъждано само заглавието на законопроекта. На второто - ден по-късно - близо 12 часа само се дебатираше, но без да се стигне до гласуване. В четвъртък (1 декември) дискусиите отново бяха ожесточени, като нерядко се стигаше и до лични нападки. "Продължаваме промяната" удължаваше дебата с многобройни изказвания по всеки текст и с чести искания за прегласуване. Но мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП в крайна сметка одобри ключовите разпоредби, които върнаха широката употреба на хартиени бюлетини и обезсмислиха машинното гласуване с отказа за автоматичното отчитане на гласовете.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" многократно заявиха, че приетите текстове заплашват честността на изборите. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов нарече гласуването "законодателен качамак". Той предупреди, че приемането на взаимно изключващи се текстове може да блокира изборния процес. Един от лидерите на "Продължаваме промяната" - Асен Василев, пък прогнозира оспорване на резултатите и съдебни дела за всички секции в страната.

ГЕРБ се отказа от част от наложените от партията поправки, като закриването на район "Чужбина" и на Обществения съвет към ЦИК. Ключовото предложение на ДПС - за гласуване само с хартиени бюлетини и сканиране с устройства не беше прието. Отхвърлено беше и настояването на "Демократична България" резултатите от гласуването да бъдат отчитани в преброителни центрове, вместо в секционните комисии (над 10 хил.) като гаранция срещу намаляване на грешките и злоупотребите.

НА ЖИВО: Протест след решението за връщане на хартиената бюлетина (видео)

Какво гласят приетите промени:

  • В секциите с над 300 избиратели отново ще се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина
  • "Тъмните стаички" за гласуване отпадат и се заменят от паравани
  • Резултатът от машините ще се отчита не по данните на софтуера, а чрез броене на разписките
  • Броенето остава в секционните комисии, няма да има преброителни центрове
  • Данните от хартиеното и машинното гласуване ще се отчитат и сумират от секционните комисии
  • Резултатите ще се пазят в паметта на машините, но само за доказателство при съмнения за манипулации
  • Броенето на бюлетините в комисиите ще се наблюдава и заснема с видео
  • Район "Чужбина" остава, но без уточнение колко депутати ще излъчва, нито как
  • Изискваните заявления за откриване на секция в чужбина се запазват 40
  • Декларациите в чужбина, че няма да се гласува на друго място, ще могат да се попълват извън изборните секции
  • Съставът на Централната избирателна комисия се запазва без увеличаване на членовете
  • Общественият съвет към Централната избирателна комисия остава

Президентът Румен Радев може да наложи вето на целия Изборен кодекс или на отделни текстове от него. Срокът за това е две седмици от обнародването на законопроекта в "Държавен вестник", като така Радев може да го върне за ново обсъждане в Народното събрание. Ако се стигне до вето, ГЕРБ, ДПС и БСП разполагат с необходимия брой гласове, за да го преодолеят.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.