Сигнализирай!

Цената на водата ще поскъпне драстично през следващата година (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
07.12.2022 г.
30
0

Цената на водата ще поскъпне драстично през следващата година. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което бяха обсъдени публично промени на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 година.

Увеличение няма да има единствено във Видин, Хасково, Благоевград, Бургас, Разград и Ловеч. В тези области жителите дори ще плащат по-ниска цена спрямо 2022 година. Това е видно от доклада на КЕВР и проекта за решение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г. В други области обаче увеличението ще бъде с 45%.

КЕВР предлага по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услугите за пет регионални ВиК дружества в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора. В Силистра, където цената на водата ще бъде най-висока, жителите ще плащат по 5.28 лв. за кубик.

https://www.youtube.com/watch?v=Rbhk2YpBmWs

Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик (видео)

На откритото заседание част от представителите на ВиК дружествата, за които се предвижда намаление на цените, заявиха, че регулаторът трябва да отчете в по-голяма степен влошаването на цялостната икономическа среда с повишени разходи за електроенергия и материали, както и натрупаната инфлация. Според други ВиК дружества измененията са оправдани и Комисията правилно е отчела изпълнението на показателите за дейността.

Според омбудсмана Диана Ковачева в условията на криза цените не трябва да бъдат повишавани.

Определянето на нивото на социална поносимост следва да се извършва въз основа на надеждни данни, смята Ковачева.

Снимка: скрийншот/видео

Браншовият синдикат към КНСБ е на мнение, че финансовите корекции на бизнесплановете след 3-та и 5-та година водят до дисбаланс в прогнозните приходи на дружествата. Според синдиката на КТ „Подкрепа“ е необходима промяна на формулата за определяне на инфлацията, тъй като поради забавеното приемане на някои бизнес планове тя не е отчетена в пълна степен.

От Българската асоциация по водите се обявиха за промяна в нормативната уредба. Така ще се даде възможност за коригиране на цените поради по-късно приемане на плановете.  Съюзът на ВиК операторите пък е на мнение, че намалението на цените поставя дружествата в трудно положение. Причината - отразява се на инвестициите.

С колко точно ще поскъпне водата, ще стане ясно в последния работен ден на годината. КЕВР ще вземе решението на закрито заседание.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.