Сигнализирай!

Депутати предлагат легализиране на индустриалния коноп

Gospodari.com
Gospodari.com
19.12.2022 г.
24
0

Депутати предлагат легализиране на индустриалния коноп, предава Darik News.

От „Продължаваме промяната“ предлагат България да разреши преработката на коноп със съдържание до 1% на наркотичната съставка тетрахидроканабидиол (ТХЦ). При производството на марихуана ТХЦ съставката варира от 20 до 40%. Предложението е внесено съвместно с парламентарната група на „Демократична България“ и ГЕРБ.

Четири партии искат легализация на преработката на канабис сатива у нас (видео)

Отглеждането на коноп в България и в момента е законно, но ако е с до 0,2% съдържание на ТХЦ. Преработката му обаче е ограничена само до семена и влакна за фураж и семена за посев. Затова и българските производители изнасят продукцията си в чужбина или местят бизнеса си там. Сега депутатите предлагат родните производители да могат да го преработват у нас, за да се развие индустрията.

Тайланд разрешава домашното отглеждане на канабис
Unsplash

“С предложените промени ще се стимулира производството на устойчива и екологична култура, като това ще насърчи иновациите и икономическия интерес в страната”, пишат в мотивите си вносителите.

Канабисът – чудотворно средство или опасна дрога?

Предложението за легализиране на индустриалния коноп не е първо. В предишния парламент то бе подкрепено от депутатите от ПП, ДБ, ИТН и „Възраждане“. Мотивите тогава бяха, че канабисът абсорбира въглероден диоксид и повишава качеството и състава на почвата.

Експертите уточняват, че няма да има промени за тези, които пушат трева. Делата за употреба и притежание са сред най-честите за българския съд.

Обвиниха Явор Бахаров в притежание на наркотици (снимки)

Наскоро актьорът Явор Бахаров бе задържан с 0,3 грама канабис. Тезата на неговия защитник е, че предстои да се установи с какво съдържание на тетраходроканабидиол е намереното у клиента му вещество. За количеството, намерено у него, е 0,3 грама и се счита за “маловажен случай”. Срещу него не е повдигната мярка за неотклонение и затова е освободен.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.