Сигнализирай!

Първи смъртни случаи от Covid-19 в Китай след отхлабването на мерките

Gospodari.com
Gospodari.com
19.12.2022 г.
25
0

Първи смъртни случаи от Covid-19 в Китай след отхлабването на мерките, съобщава Reuters, цитирайки Националната здравна комисия.

В понеделник бяха оповестени първите два смъртни случая от коронавирус от 3 декември насам. Това се случва, след като Пекин обяви постепенно вдигане на строгите ограничения в борбата с инфекцията.

Протести в Китай срещу “нулевия ковид” след смъртоносен пожар в Синцзян (видео)

„Нулев ковид“

Решението на страната дойде след масови протести срещу политиката на „нулев ковид“. Недоволството бе провокирано от затварянето на редица градове с население над 1 милион души с цел да се ограничи заразата. Пожар в сграда в китайския град Синцзян доведе до смъртта на най-малко десет души. Критици в социалните мрежи твърдят, че някои хора не са успели да се измъкнат от горящия блок, защото изходите са били заключени.

https://twitter.com/ZhangZhulin/status/1596483945591291905
Нивата на ваксинация

Здравните власти предупреждаваха, че стриктната изолация е довела до спад в естествения имунитет на населението, а така също и до ниски нива на ваксинация сред възрастните граждани.

iStock

Официално страната има над 90% ваксинирани граждани с втора доза. Но бустер са си поставили едва 57,9%, като този процент при хората над 80-годишна възраст е едва 42,3%.

Китай поддържаше едни от най-строгите мерки за ограничение на разпространението на коронавируса в продължение на 3 години. Официално данните в страната посочват едва 5237 смъртни случая от Covid-19, в това число и последните два от понеделник. Предвид 1,4-милиардното населениена Китай, това е незначителен брой и много нисък показател що се отнася до световните стандарти.

Китайските власти наложиха локдаун в 20-милионен град заради Covid-19

Икономическите ефекти

Курсът на китайския юан се понижи спрямо долара в понеделник. Понижение се наблюдава и в цените на китайските акции. По данни на Reuters, това е реакция на инвеститорите към повишаващите се случаи на Covid-19. Компаниите виждат риск от допълнително натежаване върху втората по големина икономика в света въпреки обещанията за правителствена подкрепа.

iStock
Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.