Сигнализирай!

От Конгреса настояха Тръмп да бъде обвинен в бунт

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
19
0

От Камарата на представителите на Конгреса настояха Тръмп да бъде обвинен в множество престъпления, включително в бунт. Комисия на Камарата на представителите на Конгреса разследва миналогодишното нападение срещу Капитолия, предава СЕГА.

На 6-ти януари петима души загубиха живота си след опита за осуетяване на предаването на властта на законния новоизбран държавен глава Джо Байдън.

Осъдиха една от компаниите на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп е "негоден" да изпълнява каквато и да е властова длъжност

Комисията, съставена от представители и на двете политически партии, гласува единодушно да предаде обвиненията на Министерството на правосъдието. Това действие се смята до голяма степен за символично, тъй като комисията няма контрол върху решенията за повдигане на обвинения. Те са в правомощията на Министерството на правосъдието. Въпреки това, ходът е исторически, защото Конгресът никога не се е сезирал за наказателно дело срещу действащ или бивш американски президент.

Лиз Чейни, зам.-председател на комисията, обвини Тръмп в "явно неизпълнение на служебните задължения", защото не е направил незабавен опит да спре бунта. Тя го определи като "негоден за каквато и да е длъжност".

"Нито един човек, който се държи по този начин в такъв момент, не може никога повече да служи на каквато и да е властова позиция в нашата страна", заяви тя.

Обвиненията могат да доведат до забрана за заемане на публични длъжности за 76-годишния републиканец, който все още има значително влияние в Републиканската партия и възнамерява да се кандидатира за президент отново.

Доналд Тръмп отново ще се кандидатира за президент (видео)

"Да гласуваш в Съединените щати е акт на вяра и надежда. Тази вяра в нашата система е в основата на американската демокрация. Ако вярата е нарушена, нарушена е и нашата демокрация. Доналд Тръмп наруши тази вяра." Това заяви председателят на комисията Бени Томпсън.

Доналд Тръмп: Това са фалшиви обвинения

Доналд Тръмп пък от своя страна обвини разследващата комисия, че е повдигнала "фалшиви обвинения" срещу него. Това се случило, за да му попречи да се кандидатира отново за Белия дом.

"Фалшивите обвинения, отправени от силно пристрастната комисия за 6-ти януари, вече са представени, преследвани и съдени под формата на импийчмънт измама №2". Това написа Тръмп в своята социална платформа, TruthSocial.

Доналд Тръмп заведе дело срещу американското правителство заради обиска в дома му

"Цялата тази работа с повдигането на обвинение срещу мен е точно такава, какъвто беше и импийчмънтът - едностранен опит за отстраняване на мен и на Републиканската партия", смята бившият президент.

Видео: MSNBC

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.