Сигнализирай!

Закриват дружеството за медицински хелокоптери

Gospodari.com
Gospodari.com
28.12.2022 г.
20
0

Създаденото от правителството на "Продължаваме промяната" (ПП) дружество за медицински хеликоптери "България Хелимед Сървиз" ще бъде закрито, по решение на служебния кабинет. Това става ясно от сайта за обществено обсъждане strategy.bg. Проектът за прекратяване на дейността му е качен на 27 декември.

Компанията беше създадена в края на юни с капитал от 3 млн. лв. След като правителството на Кирил Петков загуби властта, катастрофира и обществената поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера. По нея беше подадена само една оферта, чиято стойност надвишаваше размера на предивденото от държавата - малко над 102.5 млн. лв.

Поръчката на МЗ за медицински хеликоптери е прекратена

Предвид на слабия интерес и единствената оферта на по-висока стойност, може да се направи изводът, че бюджетът е бил недостатъчен. Фирмата, проявила интерес - италианската Leonardo S. p. A, поиска 20 млн. лв. над предвиденото от МЗ.

Снимка: Facebook страницата на "Хелимед Сървисис"

Намерението за закупуване на медицински хеликоптери витае в публичното пространство от известно време, а бюджетът му се движи между 154.5 млн. лв. и 102.5 млн. лв. Беше предвидено да се осъществи със съфинансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
Закупуването на медицински хеликоптери влезе в Националния план за възстановяване и устойчивост за пръв път към юли 2021. Тогава бяха заделени 154.5 млн. лв. В редакцията на плана от октомври 2021 г. финансирането беше намалено на малко над 102.5 млн. лв.,  а в окончателната версия, пратена на ЕК, сумата е 119,2 млн. лв. 

България купува 6 хеликоптера за спешна медицинска помощ

В мотивите на служебното правителство за прекратяване дейността на дружеството четем, че то не е дало задоволителен резултат. Служеното правителство, пише "СЕГА", планира да прехвърли задачата за осигуряването на медицински въздушен транспорт към Държавния авиационен оператор (ДАО). "Със своите самолети и хеликоптери, той и към момента може да изпълнява определени полети за нуждите на МЗ," се казва още в мотивите на служебното правителство.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.