Сигнализирай!

Топ 5 съветa за справяне с роднините през празничните дни

Gospodari.com
Gospodari.com
29.12.2022 г.
44
0

Топ 5 съветa за справяне с роднините през празничните дни.

Близките ни хора не просто знаят как да натиснат бутоните ни, те се възползват от тях при първа възможност. Това обаче съвсем не значи, че семейните сбирки са обречени да се превръщат в словесни битки. Едва ли са много хората, които сядат да вечерят с намерението да разгневят някой от присъстващите. Ето няколко съвета за справяне с проблемен роднина или за туширане на изблиците на проблемни взаимоотношения в празничните дни.

  1. Придържайте се към общите теми.
„Фокусирайте се върху това, което нисъбира, вместо да търсите различията помежду ни“, съветва д-р Майк Доу.

Как живеят членовете на семейството, спортът, поп културата и пътуванията са теми, по които можете да намерите общ език с почти всеки роднина. Дори например, ако вие и вашият племеник не споделяте общи политически възгледи, и двамата сте привързани към родителите му. Вместо да влизате в политически дебат, разкажете му за майка му и баща му, когато с тях сте били малки. Или просто завъртете разговора около любими филми от 80-те.

2. Придържайте се към това, което можете да контролирате.

Молитвата за смирението.

Попадали сте на следната молитва, нали?

„Боже, дай ми смирението да приема нещата, които не мога да променя, смелостта да променя онези, които мога и мъдростта да направя разликата между едните и другите.“

Според д-р Доу, спомената молитва е добра мантра за контролиране на семейните взаимоотношения.

Не можете да влияете пряко на поведението на роднините си, но можете да контролирате собствения си отговор на действията им. Преди съдбоносната вечеря, той съветва да „отделите време за постигането на емоционална устойчивост, за да преминете успешно през някои рисковани разговори“. Техниките за това са познати. Направете кратка йога, практикувайте майндфулнес медитация или просто излезте да се разходите. Ако отидете на вечеря в добро настроение, много е вероятно събирането да се развие добре за всички ви.

Във форма: Четири упражнения за празниците

3. Възползвайте се от възникналите уроци

Лесно е да се разберем с хора, с които сме на едно мнение, с които сме връстници, печелим еднакво или имаме едни исъщи интереси.

Но нашите най-добри учители са хората, с които се разминаваме.

Не се сдържайте да разговаряте с роднините си. Опитайте се да погледнете живота през техните очи. Научете какво е това, което толкова много ги засяга и защо. Те имат различен от вашия опит. Не е необходимо да се съгласявате с техните възгледи, но това не значи да не се и опитвате да ги чуете. И в най-критичния момент д-р Доу съветва: „Погледнете човека насреща си и кажете вътре в себе си: „Щом мога да удържа на това, значи мога да премина през всичко.“ Ако не друго, ще се научите на малко търпение.

4. Не взимайте нищо лично.

Когато някой ви предизвиква или изразява категорично несъгласие с вас, не се огорчавайте! Не си казвайте въртрешно:

„Нещо с мен не е наред.“

Ако видите в роднината си, че е готов да се скара с вас, навлизза твърде грубо в личния ви живот или е несъгласен с всяка ваша дума, приемете го като реакция на тяхната собствена личност, а не на вашата.

5. Станете от масата.

Ако напрежението все пак се задълбочи, особено с помощта на алкохола, д-р Доу съветва да се вглъбите във физическата си реакция на ситуацията.

„Сърдечният ви ритъм не ви лъже.“

Тогава опитайте да смените темата, да вкарате шега или да направите забележка за нещо, случващо се паралелно и извън обсега на трапезата. Ако и тези плахи опити за смекчаване не проработят, то тогава е необходимо да станете от масата. Дори само за няколко минути, но го направете заедно.

И за финал д-р Доу съветва преди всичко да се забавляваме.

Онези от нас, които нямате предишен опит в „семейните войни“, радвайте се на самия факт, че ви има и че сте там. Колкото повече хора на масата са спокойни, толкова по-леко текат разговорите, толкова повече можем да се оставим да бъдем такива, каквито сме.

А за онези от нас, които имат причини да са огрижени, д-р Доу съветва да се владеят, да си поставят сами граници и при възникване на ситуация да имат готова стратегия за изход.

И преди всичко, наслаждавайте се на момента. Защото, както казва той, „праниците са за това“.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.