Сигнализирай!

Зареждаме за последно гориво с отстъпка по бензиностанциите у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
31.12.2022 г.
27
0

Зареждаме за последно гориво с отстъпка по бензиностанциите у нас.

31 декември е последният ден, в който шофьорите могат да се възползват от отстъпката от 25 стотинки на литър при зареждане на гориво.

Още в петък на някои бензиностанции се образуваха опашки.

От 1 януари 2023 година бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 стотинки на литър. Това припомнят от Националната агенция по приходите.

Компенсацията спира след 31 декември с решение на Народното събрание.

25-те стотинки отстъпка за бензина и обикновения дизел беше въведена като компенсация заради високите цени на горивата през юли. Заради войната в Украйна цената на бензина и дизела тогава надхвърли три лева за литър.

Снимка: iStock

Средно по 1 млн. лева на ден струва отстъпката за горивата на хазната (видео)

Антикризисната мярка в помощ на физически лица влезе в сила на 9 юли. Тогава бе приет Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България.

През първия месец от влизането в сила на мерките срещу ценовата криза бензиностанциите са продали над 136 млн. литра гориво с отстъпката от 25 стотинки.

Първоначално депутатите решиха отстъпката от 25 ст. да се прилага до изчерпване на заложените в бюджета 150 млн. лева. Впоследствие за нея бяха отпуснати още 38 млн. лв., за да продължи до края на тази година.

Важно условие за ползване на отстъпката е гражданите да представят регистрационния талон на превозното средство, което зареждат с гориво.

Физическо лице, което е ползвало компенсация при зареждането на гориво няма право на приспадане на данъчен кредит по ЗДДС за начислен данък върху добавената стойност.

Шофьорите се надяват след отпадането на отстъпката цените на горивата да тръгнат надолу.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.